Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη για τα θύματα της πανδημίας, καθώς προβλέπει ότι οι θάνατοι από Covid θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια έως τον Μάρτιο του 2022, εάν δεν εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κορωνοϊός  είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη και ο αριθμός των αναφερόμενων καθημερινών θανάτων πλησίασε τους 4.200 την περασμένη εβδομάδα, διπλάσιο από το επίπεδο στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανέρχεται πλέον στο 1,5 εκατομμύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες της περιοχής θα έχουν υψηλή ή ακραία πίεση από τώρα έως τις αρχές Μαρτίου.

Το ξέσπασμα των κρουσμάτων κορωνοϊού επιταχύνθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές σε κλειστούς χώρους, ενώ παράλληλα πολλές χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρήσουν μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας μαζί με τους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε εμβολιαζόμενοι και λαμβάνοντας μέτρα ατομικής προστασίας, για να αποφύγουμε την ύστατη λύση των καραντινών και του κλεισίματος των σχολείων», δήλωσε ο Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Πέραν όμως από τις επίσημες ανακοινώσεις υπάρχει και μια πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί που προβλέπονται μέχρι την άνοιξη του 2022 δεν οφείλονται μόνο στην αποτυχία της εμβολιαστικής καμπάνιας αλλά στο γεγονός ότι παρά τον εμβολιασμό τους υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι συμπολίτες μας οι οποίοι πεθαίνουν από κορωνοϊό.

Το ερώτημα δηλαδή που πρέπει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο μπορούμε ακόμη να μιλάμε για αποτελεσματικότητα των παρασκευασμάτων που έχουν τεθεί στη διάθεση των πολιτών για εμβολιασμό. Υπάρχουν τα παραδείγματα του Γιβραλτάρ και της Ιρλανδίας όπου ένα ισοπεδωτικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και παρόλα αυτά στις χώρες αυτές κρίθηκε αναγκαία η λήψη πολύ αυστηρών και οριζοντίων μέτρων, ενώ υπάρχει και η Πορτογαλία της οποίας ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί νέος κύκλος μέτρων κατά της πανδημίας παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή είναι η δεύτερη στην Ευρώπη σε ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης