Οι εξεγερμένοι που έχουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν σήμερα μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με φορτηγά οχήματα, όπου είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα, ενώ όπως αυτοί δηλώνουν προωθούνται, αργά, ακόμα και προς την Τρίπολη.

Στο πλευρό των φορτηγών αυτών είναι γραμμένη η επιγραφή «Λαϊκός στρατός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Μπιν Τζαουάντ, που απέχει από τη Σίρτη 160 χλμ., αντάλλαξαν σήμερα πυρά με πολεμικά αεροπλάνα του Καντάφι, που κατά πάσα πιθανότητα ήλεγχαν τις κινήσεις της αυτοκινητοπομπής.

Οι εξεγερμένοι από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι, κοντά στην πετρελαιοπαραγωγό Ρας Λανούφ, απ’ όπου, έχουν από χθες εκδιωχθεί οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Νεκροί είναι οι δύο πιλότοι το αεροσκάφους.

«Ο νέος στόχος μας, είναι η Σίρτη», τόνισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Σαλίμ, ενώ ο σύντροφός του Μοχάμεντ Φάτχι συμπλήρωσε ότι «πάμε, όπου μας έχουν ανάγκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξεγερμένοι έχουν πλέον στις τάξεις τους και στρατιωτικούς του Καντάφι, που έχουν λιποτακτήσει, αλλά και νεαρούς, «πιο ενθουσιώδεις, παρά έμπειρους».

Για αυτούς, ο Καντάφι, που με ιδιόρρυθμο τρόπο κυβερνά 41 χρόνια τη Λιβύη, καταγγέλλει ότι «παρακινούνται από την αλ Κάιντα, ενώ είναι υπό την επήρεια πολύ νες καφέ και ναρκωτικών ουσιών».

Στο μεταξύ, στη Βεγγάζη συνεχίζει να έχει τον έλεγχο ο «Συνασπισμός της 17ης Φεβρουαρίου» κι ο εκπρόσωπός του Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε, σήμερα, ότι διαθέτει οπλισμό περισσότερο αμυντικό, όχι επιθετικό, «(οπλισμό) ικανό μόνον για την προστασία της εξεγερμένης πόλης».

Στην Ατζαμπίγια, πέρασε τις τελευταίες ώρες στον έλεγχο των εξεγερμένων μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών.

Ο «κλοιός» των δυνάμεων του Καντάφι στη Ζαουίγια παρατείνεται, σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού.
Επιτροπή διαχείρισης της κρίσης
Το «Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης» όρισε σήμερα τριμελή επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, με ένα μέλος να χειρίζεται τις εξωτερικές σχέσεις κι ένα άλλο τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Τις στρατιωτικές υποθέσεις θα εποπτεύει ο Ομαρ Χαρίρι, ο οποίος συμμετείχε μεν στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Καντάφι, το 1969, αλλά αργότερα φυλακίστηκε. Ο Αλί Εσάουϊ, πρώην πρεσβευτής στην Ινδία, θα χειρίζεται εφεξής τις εξωτερικές σχέσεις.

Της τριμελούς επιτροπής, που θα λαμβάνει αποφάσεις σε τελικό βαθμό αναφορικά με την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, θα ηγείται ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ, διανοούμενος, που είχε εκπονήσει παλαιότερα ένα πρόγραμμα για ένα λιβυκό δημοκρατικό κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης