Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης «Δημοκρατικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις της Ρουάντα» (FDLR) για εγκλήματα Πολέμου που διαπράχθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εξέδωσε την Παρασκευή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ).
Ο γεννημένος στη Ρουάντα 58χρονος πολέμαρχος θεωρείται ύποπτος για εννέα κατηγορίες εγκλημάτων Πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν την περίοδο από τις 20 Ιανουαρίου 2009 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2010, και περιλαμβάνουν:
- επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού,
- δολοφονίες,
- σφαγές,
- κτηνωδίες,
- σεξουαλική κακοποίηση,
- βασανισμούς,
- καταστροφές αγαθών,
- λεηλασίες και
- παραβιάσεις της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας
Με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Κονγκό χαρακτήρισε «καλό νέο» την ανακοίνωση για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Mudacumura.
«Αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια το ένταλμα αυτό σε βάρος ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει προκαλέσει ουκ ολίγα δεινά στους πληθυσμούς μας στις περιοχές του Κίβου», αναφέρεται.
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι «κυανόκρανοι»
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Associated Press, δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής του Ο.Η.Ε. έλαβαν θέσεις μάχης μέσα και έξω από την πόλη Γκόμα, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Επικεφαλής της «M23» είναι ο Bosco Ntaganda, ευρύτερα γνωστός ως «Terminator». Οι πρώτες επιδρομές της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν και αρκετά μέλη της αποστάτησαν από τον κυβερνητικό Στρατό. Εκπρόσωπος της αφρικανικής χώρας έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρουάντα για… «διπλό» παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι μέλη της «M23» εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα ανά την επικράτεια του γειτονικού κράτους.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει τη δράση ενόπλων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα και την Ρουάντα, ωστόσο οι βαθιές διαφορές ανάμεσα στις φυλές Τούτσι και Χούτου δεν επιτρέπουν την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία θα τερματίσει μια για πάντα την εμπόλεμη κατάσταση σε αυτή την πολύπαθη περιοχή. Σημειώνεται ότι το 1994, τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, είχαν σφαγιαστεί στη διάρκεια του εμφυλίου στη Ρουάντα.
Διαβάστε επίσης:
ΔΠΔ: Ποινή κάθειρξης 14 ετών στον Λουμπάνγκα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 12:40
Κονγκό: Δριμύ κατηγορώ για τον «διπλό» ρόλο της Ρουάντα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012, 02:46
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας