Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Πράγα εναντίον της διέλευσης μιας αμερικανικής στρατιωτικής οχηματοπομπής από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ σχεδόν ισάριθμοι Τσέχοι συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση για να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε αυτή την επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, η οποία έχει στόχο να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι της χώρας έναντι της Ρωσίας.
Μετά από τα γυμνάσια στα οποία συμμετείχε στις βαλτικές χώρες, μια οχηματοπομπή με εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες και οχήματα κινείται προς τη Γερμανία κι αναμένεται να φθάσει στα σύνορα της Τσεχίας αύριο Κυριακή το πρωί, μετά τη διέλευσή της από την Πολωνία.
Η σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Βέντσεσλας, στο κέντρο της Πράγας, έγινε χωρίς να υπάρξει κανένα σοβαρό επεισόδιο. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζε μια δύναμη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της τσεχικής αστυνομίας.
«Φοβάμαι ότι η Δημοκρατική της Τσεχίας θα γίνει το 51ο αστέρι στην αμερικανική σημαία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντάνα Φεμινόβα του ειρηνιστικού κινήματος «Ένας κόσμος χωρίς πόλεμο», που συνδιοργάνωσε την διαδήλωση, μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας-Μοραβίας.
Η Φεμινόβα κρατούσε στα χέρια της ένα πλακάτ που έγραφε το σύνθημα «Tanks? No thanks» (Άρματα μάχης; Όχι ευχαριστώ).
Σε μικρή απόσταση, ο Κάρελ Καπόουν κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε το σύνθημα «Welcome Friends!» (Καλωσήλθατε φίλοι!). «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τους φόβους μας έναντι του κινδύνου της αύξησης της ρωσικής επιρροής σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Περίπου 520 στρατιωτικοί και σχεδόν 90 άρματα μάχης Stryker του δεύτερου συντάγματος τεθωρακισμένων των ΗΠΑ, το οποίο σταθμεύει στη νοτιοανατολική Γερμανία, συμμετέχουν στην πορεία αυτή, η οποία δεν έχει προηγούμενο.
«Εκδηλώνουμε έτσι την αλληλεγγύη μας στους συμμάχους μας, στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, που αισθάνονται να απειλούνται από την τρέχουσα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία», είχε δηλώσει στα μέσα του Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα.
Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχει θορυβήσει τη Λιθουανία, τη Λετονία και στην Εσθονία, που έγιναν το 2004 μέλη της ΕΕ και του NATO, έπειτα από μισό αιώνα που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, ως τις αρχές της δεκαετίες του 1990.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας εντάχθηκε και αυτή στο NATO το 1999, μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία.