Η Νότια Κορέα εξέφρασε τις ανησυχίες της για την απόφαση της Ιαπωνίας να απορρίψει στη θάλασσα μολυσμένο νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα Τζον Κέρι, που επισκέπτεται τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον έχει εμπιστοσύνη στη διαφάνεια του σχεδίου αυτού.
Ο Κέρι έφθασε στη Σεούλ χθες για να συζητήσει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε ένα ταξίδι που περιέλαβε μια στάση στην Κίνα ενόψει της διαδικτυακής συνόδου κορυφής του προέδρου Τζο Μπάιντεν με άλλους ηγέτες για την κλιματική αλλαγή στις 22-23 Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Τσονγκ Ουί-γιουνγκ ήθελε να εξασφαλίσει στήριξη στη διαμαρτυρία της χώρας του κατά του σχεδίου για τη Φουκουσίμα σε δείπνο εργασίας με τον Κέρι, σύμφωνα με το υπουργείο. Βάσει του ιαπωνικού σχεδίου, πάνω από 1 εκατ. τόνοι μολυσμένου νερού θα απορριφθούν από το εργοστάσιο που υπέστη καταστροφή από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στη θαλάσσια περιοχή στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.
Η Σεούλ αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Ιάπωνα πρεσβευτή και τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν να δίνει εντολή σε αξιωματούχους να εξετάσουν εάν η χώρα μπορεί να προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο.
«Ο υπουργός Τσονγκ μετέφερε τις σοβαρές ανησυχίες της κυβέρνησης και των πολιτών μας για την απόφαση ης Ιαπωνίας, και ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να ενδιαφερθεί και να συνεργαστεί ούτως ώστε η Ιαπωνία να δώσει πληροφορίες με πιο διαφανή και γρήγορο τρόπο», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Ωστόσο, ο Κέρι, σε στρογγυλό τραπέζι με δημοσιογράφους σήμερα (τοπική ώρα), δήλωσε ότι το Τόκιο έλαβε την απόφαση με διαφανή τρόπο και θα συνεχίσει να ακολουθεί τις απαιτούμενες διαδικασίες.
«Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διεξάγει πολύ πλήρεις διαβουλεύσεις με την IAEA», δήλωσε, αναφερόμενος στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. «Η IAEA έχει σχεδιάσει μια πολύ αυστηρή διαδικασία και γνωρίζω ότι η Ιαπωνία έχει ζυγίσει όλες τις εναλλακτικές και τις επιπτώσεις και ήταν πολύ διαφανείς για την απόφαση και τη διαδικασία».
Ο Κέρι πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του σχεδίου από την Ιαπωνία, «όπως κάθε χώρα, για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμία απειλή στη δημόσια υγεία». Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο Τσονγκ και ο Κέρι συμφώνησαν επίσης να εργαστούν από κοινού για να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, στόχος στον οποίο έχει δεσμευθεί η Νότια Κορέα, η Ευρώπη και άλλες χώρες.
Ο Κέρι δήλωσε στην εκδήλωση ότι στόχος του Μπάιντεν είναι να παροτρύνει χώρες να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεταξύ των οποίων και την Κίνα. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τον δικό τους νέο στόχο για τις εκπομπές αυτές για το 2030.
«Νομίζω ότι η Κορέα έχει ορίσει έναν φιλόδοξο στόχο και η Κορέα προσπαθεί να κάνει πολλά, δεν είναι εύκολο για καμία χώρα», δήλωσε ο Κέρι. «Χρειάζεται να είμαστε πιο έξυπνοι… Αν νομίζω λοιπόν ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα; Πράγματι, νομίζω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν».
Πηγή: ΑΠΕ