Η Λιβερία έχει δεχτεί περιοσσότερους από 100.000 πρόσφυγες από τη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού τον τελευταίο μήνα όταν και ξεκίνησε η αντεπίθεση των δυνάμεων του Alassane Ouattara που οδήγησε στην κατάληψη της οικονομικής πρωτεύουσας, Αμπιτζάν, και στην πτώση του πρώην προέδρου, Laurent Gbagbo.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από 9.000 πρόσφυγες έφθασαν στη νοτιοανατολική πόλη του Χάρπερ της επαρχίας Μέριλαντ στη Λιβερία. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς κατήγγειλαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν σε βιαιοπραγίες, πλιάτσικο και δολοφονίες κατά τη διάρκεια επιθέσεων στα χωριά τους. Μπορεί ο πρόεδρος, πλέον, της Ακτής Ελεφαντοστού, Alassane Ouattara, να τονίζει ότι θα ερευνήσει όλες τις καταγγελίες για χρήση βίας από τα στρατεύματά του, ωστόσο φαίνεται ότι ο ρόλος του «κακού» δεν άνηκε μόνο στις δυνάμεις του αμετακίνητου και πεισματάρη Laurent Gbagbo.

«Είδα τον άνδρα μου να τον πυροβολούν στο κεφάλι, πριν αρχίσουν να τον τρυπούν με κοντάρια μέχρι θανάτου. Εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν πίσω από έναν θάμνο μαζί με τα παιδιά μου και δε μπορούσα να κουνηθώ από τον φόβο. Μετά από αυτό ο μόνος δρόμος ήταν αυτός της προσφυγιάς. Έπρεπε να φύγω προκειμένου να σώσω τη ζωή τη δική μου και των παιδιών μου», αναφέρει η Louise Blagnon, μητέρα τριών παιδιών από την πόλη Ταμπού στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Αυτή τη στιγμή στην πόλη Χάρπερ έχει δημιουργεί καταυλισμός όπου διαμένουν προσωρινά 5.000 πρόσφυγες από την Ακτή Ελεφαντοστού τη στιγμή που ο συγκεκριμένος χώρος υπό κανονικές συνθήκες δε μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.500 άτομα.

Οι προμήθειες σε τρόφιμα και νερό λιγοστεύουν επικίνδυνα με τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων να φοβούνται για την εμφάνιση επιδημιών όπως χολέρα και δυσεντερία.

Δείτε το video…