Μπαράζ «στρατηγικών» επισκέψεων στην Ευρώπη ξεκινά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (11 με 13 Απριλίου), ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Είναι προγραμματισμένο επίσης να επισκεφθεί το Λονδίνο όχι στα τέλη Απριλίου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά εντός του καλοκαιριού (κάποια στιγμή μετά τις 23 Ιουνίου), ενώ φημολογείται ότι προετοιμάζει επίσκεψη και σε σκανδιναβική χώρα (θα μπορούσε να είναι ίσως η Νορβηγία που είναι και η πατρίδα του μεσολαβητή Άσπεν Μπαρθ Αϊντα, αλλά αυτό μένει να φανεί).
Μέσα σε όλα αυτά, ο κατοχικός ηγέτης θα πηγαινοέρχεται και στην Κωνσταντινούπολη όχι για διμερείς επαφές με το τουρκικό καθεστώς, αλλά για να πάρει μέρος ως «πρόεδρος κράτους» (δίπλα στους προέδρους των Σκοπίων, της Βοσνίας κ.ά.) σε διεθνείς συναντήσεις κορυφής, όπως η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδος (5-7 Απριλίου) και η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (14-15 Απριλίου).
Η «περιοδεία» Ακιντζί στο εξωτερικό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει ως προς τις προθέσεις της: Η διεκδίκηση της «ισοτιμίας» αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική του ψευδοκράτους, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση της απαίτησης για «ισότιμη» εκπροσώπηση-αντιμετώπιση κινείται, ειδικά το τελευταίο διάστημα, και ο ίδιος ο Ακιντζί.
Από την άλλη, ωστόσο, η στάση της διεθνούς κοινότητας (της Ρωσίας εξαιρουμένης) θα έπρεπε να αποτελεί αιτία προβληματισμού, ειδικά εάν συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο παζάρι Ε.Ε.-Τουρκίας για το Προσφυγικό και όσα αυτό συνεπάγεται (τις πιέσεις προς τη Λευκωσία για άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων κ.ά.).
Πηγή: Ethnos