Με πρωτοσέλιδό της η τουρκική Χουριέτ εξάρει τη δήλωση του προέδρου Πούτιν περί αναβαθμίσεως των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σημειώνοντας πώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στην παρούσα φάση της πολιτικής σκηνής στην Εγγύς Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο στις 29 Σεπτεμβρίου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεχμέτ Τσαβούσογλου να μεταβαίνει στις αρχές του επόμενου μήνα στη γερμανική πρωτεύουσα με μοναδικό στόχο την αναθέρμαση των τουρκογερμανικών σχέσεων.
Όμως, το επίκεντρο της σημερινής ημέρας για την Τουρκία τοποθετείται αναμφισβήτητα στο Κρεμλίνο, όπου μια αναβαθμισμένη τουρκική αντιπροσωπεία από τον ΥΠΕΞ Μεχμέτ Τσαβούσγλου, τον Υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να γίνονται δεκτοί πρώτα από τον Σεργκέϊ Λαβρόφ και στη συνέχεια από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όλα αυτά, στη σκιά της απόφασης της αμερικάνικης Γερουσίας η οποία πάγωσε επ΄αόριστον τη μεταφορά αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, αλλά και εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση προς πάσα κατεύθυνση, πως όποιος προμηθεύεται οπλικά συστήματα τύπου S-400 από τη Ρωσία, μπαίνει στο στόχαστρο των ΗΠΑ.
Θριαμβική δήλωση Πούτιν για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις
«Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα καθώς χάρη στις προσπάθειες τους κατάφεραν μαζί και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, όπως το Ιράν, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, να προχωρήσουν παρόλα αυτά στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης» , δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον Τουρκό υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Στη συνάντηση από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν , ενώ από ρωσικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόϊγκου, και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αελξάντρ Λαβρέντιεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συστηματικές επαφές με τον Τούρκος πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επεσήμανε «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία.
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αναβαθμίζονται με σταθερά βήματα σε ποιότητα και περιεχόμενο. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η περιφερειακή αυτή συνεργασία. Ξέρω ότι πολλοί ζηλεύουν αυτή τη σχέση»«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αναβαθμίζονται με σταθερά βήματα σε ποιότητα και περιεχόμενο. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η περιφερειακή αυτή συνεργασία. Ξέρω ότι πολλοί ζηλεύουν αυτή τη σχέση», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στους συνομιλητές του να συζητηθούν πρωτοβουλίες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, που θα εμβαθύνουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο προέδρων, επισημαίνοντας ότι είναι ενθαρρυντικές για να αναπτυχθούν οι επαφές σε υπουργικό επίπεδο. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, λέγοντας ότι «όλα τα ζητήματα συνεργασίας συζητήθηκαν, για μας είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε στην ρωσική τις δικές της προτάσεις.
Προς εξομάλυνση και οι σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών θα επισκεφτεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου την Τουρκία. Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός θα έχει πολιτικές συναντήσεις στην Άγκυρα και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης. Αρχικά οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των τουρκικών εκλογών μετατέθηκαν όμως για το Σεπτέμβριο.
Η επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό το διάστημα από το Βερολίνο και την Άγκυρα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο θα συνεχιστούν στις 21 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και τη διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία μια εβδομάδα αργότερα με πολυπληθή αποστολή. Και τον Οκτώβριο ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ θα επισκεφτεί την Τουρκία συνοδευόμενος από γερμανούς επιχειρηματίες.
Προσέγγιση με εμπόδια
Οι προσπάθειες επαναπροσέγγιση των δύο χωρών είχαν μεν ξεκινήσει πριν η οικονομική κρίση στην Τουρκία πάρει τις σημερινές διαστάσεις και επιδεινωθούν ο σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Σίγουρα όμως αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν ώστε η Άγκυρα να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία. Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια οικονομικά και πολιτικά σταθερή Τουρκία.
Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει τα επίμαχα θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών: την εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Αφρίν της Β. Συρίας, τις παραβιάσεις θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου στην Τουρκία όπως και την κράτηση τουλάχιστον επτά Γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές. Μόλις πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα θα επιτευχθεί μόνον εάν όλοι τους αποφυλακιστούν.
Με πληροφορίες από dw.com