Εδώ και ένα μήνα αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι μία ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο. Η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως στον Μουσταφά Ακιντζί και όπως συμφωνήθηκε στις 16 Απριλίου, σε ένα ανεπίσημο δείπνο θα συνφάγει με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Διπλωματικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η Τουρκία με τον τρόπο που συμπεριφέρεται έχει κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να πάρει αυτό που επιδιώκει. Άλλωστε το μήνυμα που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφές. Υπό αυτό το πρίσμα εδόθη η άδεια στον Ακιντζί να συναντηθεί εντελώς ανεπίσημα με τον πρόεδρο της Κύπρου.
Το ανεπίσημο της συνάντησης αφήνει την ατζέντα εντελώς ανοιχτή χωρίς έτσι να αποκλείεται να τεθούν από τους δύο ηγέτες όλα τα ζητήματα. Όπως εκτιμά η ελληνοκυπριακή πλευρά, βάσει συγκεκριμένων οδηγιών από την Άγκυρα ο Μουσταφά Ακιντζί να επιχειρήσει θα θέσει το θέμα του φυσικού αερίου και γενικότερα το ενεργειακό.
Ωστόσο όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει το ενεργειακό και θα απασχολήσει τον συνομιλητή του με το πώς θα καταφέρουν να επανέλθουν στις συνομιλίες.
Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί είναι η πρώτη που θα έχουν οι δύο ηγέτες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο.
Όμως, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο, κάτι που παραδέχονται όλες οι πλευρές, δεδομένο που καθιστά δύσκολη την επανέναρξη ενός ομαλού διαλόγου κατά τον τρόπο που γνωρίζαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
Διπλωματία με Νavtrex και Drones
Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση για το ραντεβού Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 16 Απριλίου με μία ωέα Navtex η Τουρκία δεσμεύει για ασκήσεις περιοχή νότια της Κύπρου σε απόσταση 35 χλμ από το Ακρωτήρι Λεμεσού.
Η περιοχή έχει δεσμευτεί για τις 3 Απριλίου από τις 13:00 μέχρι τις 16:00, δηλαδή για τρεις ώρες.
Η έκταση, περίπου 6.000 τετρ. Χιλιόμετρων και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης για πρώτη φορά τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα απογειώνονται για αποστολές πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Πρόκειται για τα drone Anka, που πρωτίστως έχουν κατασκοπευτικές δυνατότητες, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύστημα είχε αρχικά δοθεί στον στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.
Είναι η πρώτη φορά που η δράση των τουρκικών drones στη Μεσόγειο και το Αιγαίο γίνεται γνωστή, και μάλιστα ανακοινώνεται.
Το Anka έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί επί σχεδόν 24 ώρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό και όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία η «έξοδος» των Anka στο Αιγαίο συνιστά μήνυμα προς την Ελλάδα.