Επετράπη η είσοδος σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους, στη δίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, σε μία προσπάθεια να κατευνασθεί η διεθνής οργή για την υπόθεση αυτή.

Οι αρμόδιες πρεσβείες ενημερώθηκαν ότι μπορούν να αποστείλουν έναν διπλωμάτη στο δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται εντός της κεντρικής φυλακής Ινσέιν στη Ρανγκούν, όπου κρατείται η Σούου Κίι, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης, εάν τελικά κριθεί ένοχη παραβίασης των όρων τής κατ’ οίκον κράτησής της.

Ο γραμματέας της ένωσης ξένων ανταποκριτών της Μιανμάρ ενημέρωσε επίσης και μερικούς δημοσιογράφους τοπικών και ξένων μέσων, ότι κατά το μεσημέρι θα μπορούν να καλύψουν τις διαδικασίες. 

Η δίκη της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Σούου Κίι, προκάλεσε την οργή της Δύσης και πυροδότησε απειλές για περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος του βιρμανικού καθεστώτος.

Τη Δευτέρα, οι διαπιστευμένοι στη Ρανγκούν πρεσβευτές τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) μετέβησαν στη φυλακή για να παρακολουθήσουν την έναρξη της δίκης, όμως δεν τους επετράπη η είσοδος και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ,  οποίος αποκάλεσε τις ενέργειες της χούντας “σκανδαλώδη πρόκληση”.

Διαβάστε επίσης:

Άρχισε η δίκη της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, 18 Μαΐου 2009, 08:20