Δύο πολύτιμα σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου, τα οποία είχαν εξαφανιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία και πιστευόταν ότι έχουν κλαπεί, επιστράφηκαν μυστηριωδώς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου μέσα σε σακούλα δώρου που περιείχε ευχετήρια κάρτα.
Τα δύο σημειωματάρια, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει το σκίτσο του «Δέντρου της Ζωής» που έγινε το σύμβολο της θεωρίας της εξέλιξης του Άγγλου φυσιοδίφη, «παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε διαπιστωθεί η εξαφάνισή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη.
Τα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου του 2022 σε μια ροζ σακούλα με έναν φάκελο στον οποίο αναγραφόταν «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Η ανακούφισή μου για την επιστροφή σε καλή κατάσταση των σημειωματαρίων είναι βαθιά και είναι σχεδόν αδύνατο να την εκφράσω με τον σωστό τρόπο», δήλωσε η Τζέσικα Γκάρντνερ, η διευθύντρια των υπηρεσιών βιβλιοθήκης.
«Όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είχε ραγίσει η καρδιά μου όταν έμαθα για την απώλειά τους και η χαρά για την επιστροφή τους είναι τεράστια», πρόσθεσε.
Η Γκάρντνερ είχε απευθύνει τον Νοέμβριο του 2020 ευρεία έκκληση για την εύρεση των σημειωματαρίων του Δαρβίνου, λέγοντας ότι έχουν μάλλον κλαπεί. Η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τα σημειωματάρια είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για τα κλεμμένα έργα τέχνης.
Τα δύο σημειωματάρια είχαν βγει από την αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν τον Σεπτέμβριο του 2000. Σε έλεγχο ρουτίνας τον Ιανουάριο του 2001 είχε διαπιστωθεί ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.
Για αρκετά χρόνια οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κι άλλα αντικείμενα, και μόνον το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.
Τα έργα του Δαρβίνου (1809-1882), πατέρα της θεωρίας της εξέλιξης, επέτρεψαν να κατανοήσουμε ότι το ανθρώπινο ον δεν βρίσκεται ούτε στο κέντρο ούτε στην κορυφή των έμβιων όντων.
Τα δύο σημειωματάρια που ξαναβρέθηκαν θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στο Κέμπριτζ αφιερωμένης στον επιστήμονα.