Εγκαίνια έκανε στην Ιταλία το πρώτο δημόσιο δημοτικό σχολείο, που σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε εξ ολοκλήρου με χρηματοδότηση ιδιώτη. Βρίσκεται στο χωριό Κασέτα Ντ’ Έτε, στην περιφέρεια Μάρκε, και όλα τα έξοδα για την ανέγερσή του καλύφθηκαν από τον επιχειρηματία Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής υποδημάτων.

Πρόκειται για κτίριο 3.000 τ.μ., με δεκαπέντε αίθουσες, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, εργαστήριο και έκταση για βοτανικές καλλιέργειες. Το κόστος του υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάνι Λέτα, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικότατο βήμα στην συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το αποτέλεσμα, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία που έχω δει ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντέλα Βάλε υπογράμμισε ότι «κάποια άτομα θα έπρεπε να βοηθούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, όχι με την έννοια της πατρικής υποχρέωσης, αλλά σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τύχη που είχαν».

Οι Ιταλοί εκπαιδευτικοί, πάντως, εμφανίζονται διχασμένοι. Σε ρεπορτάζ του δημόσιου καναλιού «Rai 3», η διευθύντρια του κρατικού γυμνασίου «Μπουναρότι» στη Ρώμη, Ροσέλλα Σονίνο, σχολιάζει ότι «δεν γίνεται να φτάσουμε σε θρανία και πίνακες, που να φέρουν το όνομα και τη διαφήμιση του κάθε χορηγού, αλλά μία βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα για τις πρακτικές ανάγκες του σχολείου θα μπορούσε ίσως να ληφθεί υπ ‘ όψιν». Άλλοι εκπαιδευτικοί του ίδιου σχολείου σημειώνουν ότι «πριν αποφασισθεί η όποια παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια».

Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τονίζεται ότι η Ιταλία για τη δημόσια παιδεία «διαθέτει μόλις το 4,5% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος» της και ως εκ τούτου τοποθετείται στην προτελευταία θέση των 33 ανεπτυγμένων χωρών, που έλαβε υπ’ όψιν του ο ΟΟΣΑ, με επίδοση οριακά καλύτερη από εκείνη της Σλοβακίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των 7.000 περικοπών, που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της Ρώμης, στο Μπενεβέντο και το Σαλέρνο της Καμπανίας, έκτακτοι καθηγητές ξεκίνησαν απεργία πείνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης