Περισσότερα από 100.000 δολάρια δόθηκαν σε δημοπρασία για ένα ζευγάρι σανδάλια και τη διαθήκη του Μαχάτμα Γκάντι στο Λονδίνο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το δισέλιδο κείμενο ήταν ένα από τα 50 αντικείμενα που άνηκαν στον εμβληματικό ηγέτη της Ινδίας -συμπεριλαμβανομένων ένος σλάιντ με μια σταγόνα αίμα- τα οποία και τέθηκαν σε δημοπρασία, χωρίς ωστόσο το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών να ωθήσει θεαματικά τις προσφορές προς τα πάνω. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε μέσα στην αίθουσα αποτελεί το γεγονός πως το δείγμα με το αίμα παρέμεινε στο… ράφι. Το σλάιντ είχε δοθεί από τον ίδιο τον Γκάντι σ’ έναν φίλο του ύστερα από εγχείρηση για την αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας το 1924 κοντά στο Μπουμπάι.


(Το σλάιντ με αίμα του Γκάντι)


(Το 2ο φύλλο της διαθήκης)

Η τιμή εκκίνησης για τη διαθήκη ορίστηκε στα 45.460 δολάρια και τελικά πωλήθηκε προς 83.335 δολάρια, την ίδια στιγμή που τα σανδάλια έπιασαν τα 28.700 δολάρια, σχεδόν 13.700 δολάρια πάνω από την αρχική τιμή. Ένα σπάνιο έγγραφο του Κοινοβουλίου της Βρετανίας, στο οποίο ο ηγέτης της Ινδίας χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» (1932), πωλήθηκε προς 393 δολάρια, ενώ μια έγχρωμη γκραβούρα όπου εμφανίζεται να ανταλλάσει χειραψία με τον βασιλιά Γεώργιο Ε’ δημοπρατήθηκε για 37 δολάρια.


(Σπάνια γκραβούρα με τη χειραψία Γκάντι – Γεωργίου Ε’)


(Πορτραίτο του Γκάντι πωλήθηκε προς 4.240 δολάρια)

Ανάμεσα στα αντικείμενα του οίκου δημοπρασιών «Mullock» βρισκόταν και ένα σάλι, που συνήθιζε να φοράει ο Γκάντι σε δημόσιες εμφανίσεις του. Η δημοπρασία είχε τηλεοπτική κάλυψη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι την παρακολούθησαν ζωντανά μέσω Διαδικτύου.


(Στα αζήτητα σπάνια φωτογραφία του Γκάντι με κουστούμι τη δεκαετία του ’30 από το Διεθνές Αρχείο Τύπου της Νεάς Υόρκης)

Παρά τις… χαμηλές πτήσεις στις προσφορές, εκπρόσωπος του οίκου «Mullock» χαρακτήρισε «επιτυχημένη» τη δημοπρασία. Την προηγούμενη χρονιά ένα ζευγάρι γυαλιών του Γκάντι «έπιασε» τα 51.500 δολάρια, έχοντας ξεκινήσει από τα 15.150 δολάρια. Καθώς πολλά αντικείμενα του χαρισματικού ηγέτη της Ινδίας δημοπρατούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Νέο Δελχί έχει ασκήσει πιέσεις για τήρηση του δικαιώματος της πρώτης άρνησης, καθώς όλα αυτά δεν παύουν να αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ασιατικής χώρας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας