του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την έκθεση του 2013 για την «τρομοκρατία ανά χώρα». Το καταπληκτικό είναι πως διαβάζοντας την 35σέλιδη έκθεση, διαπιστώνει κάποιος πως η τρομοκρατία ανθεί όπου πάτησαν το πόδι τους οι Αμερικάνοι.

Πρώτη χώρα που αναφέρεται στην έκθεση, είναι η Λιβύη, που χαρακτηρίζεται «παράδεισος για τους τρομοκράτες».

Όπως θυμίζει η «Washington Post», στο δημοσίευμα για την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, το καθεστώς Καντάφι ανατράπηκε το 2011, όταν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν πόλεμο με αεροπορικές επιδρομές, εναντίον της Λιβύης για να επιτευχθεί «καθεστωτική αλλαγή». Θυμίζουμε επίσης την φράση της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον: «Ήρθαμε, είδαμε κι εκείνος (ο Καντάφι) πέθανε».
Η διακυβέρνηση Ομπάμα, και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ φέρουν αποκλειστική ευθύνη, σημειώνει το δημοσίευμα, επειδή παρενέβησαν μεν να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες να ανατρέψουν τον Καντάφι, αλλά κατόπιν δεν έκαναν κάποια ουσιαστική προσπάθεια να βοηθήσουν να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για το λαό της Λιβύης και να οικοδομήσουν μια νέα πολιτική τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ασθενή κυβέρνηση, και πορώδη σύνορα, η Λιβύη κατέστη σταυροδρόμι για διάφορες τρομοκρατικές ομάδες.

Αλλά το κυριότερο, δεν δικαιολογείται η αμερικανική βοήθεια που δόθηκε στους τρομοκράτες της αλ-Κάιντα για την ανατροπή του Καντάφι, επισημαίνει το δημοσίευμα στο WashingtonsBlog (της εφημερίδας Washington Post στο διαδίκτυο).

Αλλά τι άλλο αποκαλυπτικό βρίσκεται στο «Κεφάλαιο 5» της Αναφοράς του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τους «Παραδείσους της Τρομοκρατίας στον Κόσμο», ανά ήπειρο.

Στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ λοιπόν, καταγράφονται στοιχεία από την:

Σομαλία: Όπου το 2013 μεγάλες περιοχές της χώρας είναι «παράδεισος» για τρομοκρατικές ομάδες και ιδιαίτερα για την al-Shabaab.

Δεν ξεχνάμε την περιβόητη αποτυχημένη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Σομαλία, το 1993 και τη Μάχη για το Μογκαντίσου που αποτυπώθηκε με την κινηματογραφική ταινία του Ridley Scott «Black Hawk Down» το 2001…

Στο Μάλι, απεστάλησαν γαλλικές στρατιωτικές μονάδες, για να καταστείλουν την δραστηριότητα των ανταρτών στο Βορρά. Η νέα κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, παρα΄τις διαβεβαιώσεις της δεν έχει κατορθώσει να αποτρέψει τη δημιουργία «παραδείσου τρομοκρατίας στο Βορρά».
Στις μεγάλες εκτάσεις της ερήμου στο δυτικό Ιράκ, και ιδιαίτερα στις επαρχίες Ανμπάρ και Νινεουά, κυριαρχούν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ. Με τους τρομοκράτες της οργάνωσης να ελέγχουν τα περισσότερα χωριά και να έχουν δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης και αποθήκες οπλισμού.

Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις Ιράκ, Τουρκίας και ΗΠΑ για την καταπολέμηση του PKK με διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε και ο φυλακισμένος ηγέτης του Οτζαλάν.

Με τη συμφωνία, εκατοντάδες αντάρτες του ΡΚΚ πέρασαν στο ιρακινό Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, από την Τουρκία.

Αφγανιστάν: Αρκετά τρομοκρατικά δίκτυα δρουν στη χώρα όπου έχουν σταλεί αμερικανικά στρατεύματα αλλά και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από την Άνοιξη του 2002 με στόχο ακριβώς αυτόν: Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης