Το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ψήφισε σήμερα υπέρ μιας απόφασης, με την οποία ζητείται η δημιουργία μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Η απόφαση, η οποία προτάθηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις τέσσερις αραβικές χώρες μέλη του Συμβουλίου, ήτοι οι Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Κουβέιτ, υιοθετήθηκε την επομένη μιας έκτακτης συνόδου με 33 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 9 αποχές, παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Κούβα. Να σημειωθεί ότι συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο είχε ανασταλεί νωρίτερα φέτος, έτσι δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Η απόφαση αυτή, καλεί να σταλεί «επειγόντως μια ανεξάρτητη ερευνητική αποστολή επιτόπου», για να «διεξαγάγει έρευνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, από το Μάρτιο του 2011», καθώς και να τεκμηριώσει «τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν σε τέτοιες παραβιάσεις», αλλά και να «ταυτοποιήσει τους δράστες για να εξασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Η επιτροπή, θα πρέπει να υποβάλει την έκθεσή της πριν από το τέλος Νοεμβρίου και να διαβιβάσει τα συμπεράσματά της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στους αρμόδιους οργανισμούς.

«Πρόκειται για μια πολύ σαφή απάντηση του Συμβουλίου στις σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις που πραγματοποιούνται στη Συρία”, δήλωσε χαιρετίζοντας την πρόταση, ο εκπρόσωπος της Πολωνίας, Τσεζάζι Λουσίνσκι, εξ ονόματος της ΕΕ.

Η Ρωσία και η Κίνα, που καταψήφισαν την απόφαση, μαζί με την Κούβα και τον Ισημερινό, εξέφρασαν από την πλευρά τους λύπη για την αποτυχία των διαβουλεύσεων, που είχαν στόχο την επίτευξη συναίνεσης.

«Η απόφαση δεν είναι ισορροπημένη και δεν λαμβάνει υπόψη τα θετικά βήματα της συριακής κυβέρνησης για να σταθεροποιήσει τη χώρα, καθώς και τη βούλησή της για διάλογο», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας.

Ο αντιπρόσωπος της Συρίας, Φάισαλ Χαμπάζ Χαμούι, δήλωσε πως η απόφαση «επιβεβαιώνει και πάλι την αποφασιστικότητα να καταδικαστεί πολιτικά η Συρία», πως στέλνει ένα «εσφαλμένο μήνυμα» και πως η ψήφισή της, «το μόνο που θα πετύχει θα είναι να παρατείνει την κρίση στη Συρία».