Διχασμένοι παρουσιάζονται οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί σχετικά το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στο έδαφος της χώρας τους στο πλαίσιο άσκησης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συναινούσαν μόνο αν ο ρόλος των ξένων αυτών δυνάμεων ήταν υποστηρικτικός.
Τα στοιχεία προέρχονται από μια σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές γύρω από την Αζντεμπίγια και τη Μιζουράτα, από το Πανεπιστήμιο Γκαριούνις, το οποίο βρίσκεται στο προπύργιο των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι, την Βεγγάζη.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χθες ο καθηγητής Φατχί Αλί, ανέφερε ότι το 48% των ερωτηθέντων (σε δείγμα έρευνας 1638 πολιτών) απέρριψε οποιαδήποτε πέμβαση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας τη στιγμή που το 44% διαφώνησε με αυτή την άποψη.

Εν τούτοις το 87% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση, δήλωσε ότι θα αποδέχονταν την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός τους σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης στις δυνάμεις των ανταρτών. Επιπλέον θετικά θα υποδεχόταν την παρουσία ξένων στρατιωτικών σε ρόλο «συμβουλευτικό και οργανωτικό» το 87% των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, υπάρχει και ένα 80% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα το οποίο ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί την παρουσία ξένου στρατού στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δε θα ήθελαν την μακροχρόνια παραμονή του.

Ο καθηγητής Φατχί Αλί διαβεβαίωσε ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο από ανεξάρτητο φορέα και πραγματοποιήθηκε σε «συστηματικά τυχαίο δείγμα» ερωτηθέντων.