Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε τόσο μας βομβαρδίζουν τα δυτικά Μέσα παρα-Πληροφόρησης με ανακοινώσεις του «Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (SOHR).

Ποιος όμως κρύβεται πίσω από την ελεγχόμενη για την εγκυρότητά της πηγή των ειδήσεων που μεταδίδει αυτό το «παρατηρητήριο».

Ο Οσάμα Σουλεϊμάν, που σήμερα έχει υιοθετήσει το ψευδώνυμο Ραμί Αμντουραχμάν, δρα από βρετανικό έδαφος και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος πίσω από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα ΔικαιώματαΠρόκειται για ένα και μόνο πρόσωπο, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ονομάζεται Οσάμα Σουλεϊμάν, και πρόκειται για άτομο που είχε μετακομίσει στη Βρετανία από το 2000, αφού προηγουμένως είχε κρατηθεί τρεις φορές σε συριακές φυλακές. Σήμερα, έχει υιοθετήσει το ψευδώνυμο Ραμί Αμντουραχμάν. Το αρχηγείο του βρίσκεται στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο  «TASS» πως το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας διαπίστωσε ποιος βρίσκεται πίσω από το περιβόητο «παρατηρητήριο» SOHR, το οποίο διοχετεύει συνεχώς ειδήσεις και πληροφορίες για να κηλιδώσει την δραστηριότητα των ρωσικών μαχητικών στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, πρόκειται για το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις ψευδείς πληροφορίες για «φονικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων». Τις οποίες αμέσως αναμεταδίδουν με προθυμία –χωρίς να τις διασταυρώνουν- δυτικά Μέσα και κοινωνικά δίκτυα. Τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις αποδίδει σε «Σύρους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οσάμα Σουλεϊμάν ή Ραμί Αμντουραχμάν (φωτο από «Guardian»)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση του «Παρατηρητηρίου» ξεκίνησε ακριβώς πριν πέντε χρόνια, με το ξέσπασμα του εμφυλίου που προκλήθηκε από την συριακή «Αραβική Άνοιξη».

Ο Ραμί Αμντουραχμάν υποστηρίζει κάθε φορά στις στις πάμπολλες συνεντεύξεις του σε δυτικά Μέσα πως οι πληροφορίες του προέρχονται από πρόσωπα που του τηλεφωνούν και τα οποία αποτελούν «αξιόπιστες πηγές».
 
Όπως επισημαίνει ο Ρώσος αξιωματούχος, οι πληροφοριοδότες αυτοί του «Συριακού Παρατηρητηρίου» δρουν κάτω από τη… μύτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πληροφοριοδότες αυτοί δεν βλέπουν «τυχόν βιαιοπραγίες από πλευράς των τρομοκρατών»…

Ο φιλοξενούμενος από τη γνωστή για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια ανατροπής του Μπασάρ Άσαντ, Βρετανία, είχε μεταδώσει την «είδηση» για τον φόνο 49 αμάχων κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής σε περιοχή που κατέχεται από τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, η διαπιστευμένη ανταποκρίτρια του CNN στο Πεντάγωνο, Μπάρμπαρα Σταρ, είχε δηλώσει ότι -βάσει ενημέρωσής της από Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση «θέλει να γνωρίζει για τις συνθήκες παρόμοιων αεροπορικών επιδρομών, μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός των αμάχων θυμάτων είναι 50…

Διαίρει και βασίλευε

Στις 13 Δεκεμβρίου 2006, τηλεγράφημα από εκείνα που αποκάλυψε το WikiLeaks ανέφερε: «Πέντε χρόνια πριν την έναρξη της «αραβικής Άνοιξης» στη Συρία για την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Άσαντ, υπήρχαν ήδη τα σχέδια στην αμερικανική πολιτική σκηνή».

Αυτό διαφαίνεται κι από το τηλεγράφημα του Ουίλλιαμ Ρόεμπακ, κορυφαίου εκείνη την εποχή διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Ο Ρόεμπακ τότε έγραφε: «Τα αδύνατα σημεία του Μπασάρ είναι η αδυναμία του να αντιδράσει σε προβλήματα όπως η διαφθορά, το κουρδικό, οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και η αδυναμία να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές εξτρεμιστές».

Ακόμη ανέφερε πως  οι καλές διμερείς σχέσεις της Συρίας με το Ιράν αποτελούν μια «αδυναμία που οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβάλλουν».

Στο τηλεγράφημα διαφαίνεται επίσης πως στόχος των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2006 ήταν να υπονομεύσει και να αποσταθεροποιήσει τη συριακή κυβέρνηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Δημόσια η αμερικανική κυβέρνηση εμφανιζόταν υπέρ οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών όμως, οι Αμερικανοί πρόβαλαν την ύπαρξη των «διεφθαρμένων δυνάμεων του καθεστώτος ως ευκαιρία». Όπως τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις Σιιτικές και Σουνιτικές κοινότητες της Συρίας.

Τέλος ο Ρόεμπακ πρότεινε οι ΗΠΑ να αποσταθεροποιήσουν τη συριακή κυβέρνηση, ζητώντας τη βοήθεια της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία έντασης ανάμεσα στις «αντίπαλες θρησκευτικές κοινότητες».

Το 2014, ο θρησκευτικός εμφύλιος Σουνιτών-Σιιτών στη Συρία χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ «ως ατυχής συγκυρία». Το 2006, ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, είχε προτείνει τη διεξαγωγή του…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης