Μέχρι πρότινος, τα ξένα παιδιά τα οποία γεννιούνταν στη Γερμανία έπρεπε να επιλέξουν σε ηλικία από 18 ως 23 ετών ανάμεσα στην ιθαγένεια των γονιών τους ή τη γερμανική. Στο εξής, χάρη σε νομοσχέδιο που ψήφισε η κάτω βουλή του γερμανικού κοινβουλίου, τα ξένα παιδιά μπορούν να έχουν δύο διαβατήρια, αν έχουν ζήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη Γερμανία ή αν έχουν φοιτήσει έξι χρόνια σε γερμανικό σχολείο.
Κατά τη διαδικάσια ψήφισης στο γερμανικό κοινοβουλίου, 463 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 111 κατά του νέου νόμου, την ψήφιση του οποίου είχε θέσει ως προϋπόθεση μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου 2013 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ .
Η νέα νομοθεσία αφορά κυρίως τους νεαρούς Τούρκους της δεύτερης και τρίτης γενιάς, τους επονομαζόμενους «Ντοϊτστούρκεν».
Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων και τουρκικής καταγωγής προσώπων εκτός της Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι γεννημένοι στη Γερμανία.
Για τους πολίτες της ΕΕ και της Ελβετίας, αυτός ο νέος νόμος δεν αλλάζει τίποτε: μπορούσαν ήδη να αποκτήσουν την ιθαγένεια έπειτα από οκτώ χρόνια στη Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγγελας Μέρκελ, χαρακτήρισε το νέο νόμο «μεγάλο βήμα».