Εξαιρετικά ενοχλημένη είναι η διεθνής κοινότητα μετά από την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτεί εξηγήσεις.

H Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας και και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ πλήρη έρευνα για τις συνθήκες αυτής της επιδρομής, δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν όταν ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη διάρκεια της ισραηλινής αιματηρής επιδρομής κατά του στολίσκου και ζήτησε να ενημερωθεί πλήρως «για όλα τα γεγονότα και τις ακριβείς συνθήκες της σημερινής τραγωδίας το συντομότερο δυνατόν».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από την επίθεση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, ενώ η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, κάλεσε σήμερα τον πρέσβη του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου αντίστοιχα, εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της» μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλριχ Βίλχελμ, χαρακτήρισε δυσανάλογη την ισραηλινή επίθεση κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής και δήλωσε ότι «οι γερμανικές κυβερνήσεις αναγνώριζαν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο μίας απάντησης αντίστοιχου μεγέθους». Η πρώτη αυτή αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης θεωρείται ασυνήθιστα έντονη, καθώς για ιστορικούς λόγους το Βερολίνο επικρίνει σπανιότατα το Ισραήλ.

Σύμφωνος με την τοποθέτηση του Βίλχελμ εμφανίστηκε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Μορατίνος, ο οποίος δήλωσε ότι η χρήση βίας από το Ισραήλ ήταν «δυσανάλογη» των περιστάσεων. Επισήμανε δε, ότι η ΕΕ ζητά την άρση του αποκλεισμού των ακτών του παλαιστινιακού αυτού θύλακου και δήλωσε, ότι «δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση».

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Συνεργασίας Λουί Μισέλ κατήγγειλε από την πλευρά του τη χρήση δυσανάλογης βίας από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί “καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας” από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και ζήτησε να “χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τραγωδία”.

Παράλληλα, η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε τη «δολοφονία πολιτών» από τους Ισραηλινούς.

Συγκλονισμένος δήλωσε παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και δηλώνω συγκλονισμένος για τις τραγικές αυτές ανθρώπινες απώλειες. Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης έρευνα γι’αυτό που συνέβη. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω την άποψή μου, ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο μέσο, για να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Γάζας και να αποφύγουμε την απελπισία και την τραγωδία που είναι σύμφυτη με τη σημερινή κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τους τραυματισμούς», που προκλήθηκαν από την επέμβαση των Ισραηλινών.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Δανίας, όπου η υπουργός Εξωτερικών Λένε Έσπερσεν κάλεσε για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη στην Κοπεγχάγη.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρέσβη του Ισραήλ για την επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και αξίωσε τη διεξαγωγή έρευνας. «Θα ζητήσω σήμερα εξηγήσεις από τον Ισραηλινό πρέσβη στη Χάγη», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την επίθεση του ισραηλινού στρατού και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός πρέσβης στο Όσλο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Στα πλοία επέβαιναν τρεις Νορβηγοί, για την τύχη των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτε, διευκρίνισε.

Από την Αντίς Αμπέμπα, η Αφρικανική Ενωση (AE) σε ανακοίνωση της αναφέρει, ότι είναι «πολύ συγκλονισμένη» από την επίθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη «λύπη» του για το «επεισόδιο» στην ανατολική Μεσόγειο και σε σχετική ανακοίνωσή του καταδίκασε «κάθε πράξη βίας αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων» και πως θεωρεί «ότι τα ανοιχτά προβλήματα και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με τον διάλογο και με ειρηνικά μέσα και όχι με όπλα και με θύματα».

Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως, σήμερα, για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα.

Μάλιστα, ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ, που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας «Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η χώρα καταδικάζει τον θάνατο πολιτών στην στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Σλοβενία ζητάει επίσης άμεση, αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η επιδρομή του Ισραήλ εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής είναι “απάνθρωπη” και ότι θα συμβάλει στον αφανισμό της χώρας.

Ο Αχμαντινετζάντ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η ύπαρξή του απειλείται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Όλες αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν το τέλος ενός ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος, και ωθούν όλο και περισσότερο προς το τέλος της ύπαρξής του», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης