Του Κώστα Μπετινάκη
Πάνε τεσσεράμισι χρόνια, από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Όλα αυτά τα χρόνια, η προπαγάνδα που γίνεται από τα δυτικά Μέσα, τις αποκαλούμενες Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και αναπαράγεται από τα ντόπια Μέσα, είναι απόλυτα μονόπλευρη.
Μακριά από εμέ να συμπαρασταθώ στις μεσαιωνικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ), αλλά μην ξεχνάμε ποιοι είναι εκείνοι που το εξέθρεψαν.
Αν είναι διαβολικό το καθεστώς Άσσαντ, που πρέπει να φύγει, (αυτό δεν έλεγαν και για το καθεστώς Καντάφι –και ιδού τα αποτελέσματα στη σημερινή Λιβύη) και κάθε τόσο ακούμε για τους βομβαρδισμούς αμάχων από τις καθεστωτικές δυνάμεις, τότε γιατί δεν μας λένε και για όσα διαπράττουν οι φιλοδυτικές αντικαθεστωτικές δυνάμεις;
Ή ακόμη, γιατί αποκρύπτουν τις «παράπλευρες απώλειες» από τους δήθεν βομβαρδισμούς εναντίον του ΙΧ, αλλά με πάμπολλα αθώα θύματα…
Γράφει σ΄αυτό το τεύχος του, το αμερικανικό περιοδικό ΤΗΕ ΝΑΤΙΟΝ: Στις 28 Δεκεμβρίου, πολεμικό αεροσκάφος της υπό την αρχηγία των ΗΠΑ, συμμαχίας των προθύμων που υποτίθεται ότι πολεμά τους τζιχαντιστές, είχε πλήξει ένα κτίριο στη συριακή πόλη αλ-Μπαμπ, που είχε χαρακτηρισθεί ότι αποτελεί το τοπικό αρχηγείο του ΙΧ και αποθήκη πυρομαχικών.
Η πραγματικότητα ήταν πως εκεί ήταν φυλακισμένοι ντόπιοι πολίτες που σύμφωνα με το Χαλιφάτο, έκαναν «απαράδεκτα πράγματα όπω σαν καπνίζουν τσιγάρα και να φορούν μπλου- τζηνς». Η έκρηξη από τον βομβαρδισμό εκείνο, κοντά στα τουρκικά σύνορα, είχε συγκλονίσει όλη την πόλη σύμφωνα με τους μάρτυρες, που είπαν ότι όλη τη νύχτα γυναίκες ούρλιαζαν όταν πληροφορήθηκαν την τύχη που είχαν οι φυλακισμένοι συγγενείς τους.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ουδέποτε ανακοίνωσε επίσημα τότε ότι πραγματοποιήθηκε εκείνη η αεροπορική επιδρομή. Χρειάσθηκε να περάσει μία εβδομάδα και να γίνουν πιεστικές ερωτήσεις από ειδοποιημένους από συναδέλφους τους στη Συρία ρεπόρτερς για να παραδεχθεί ότι είχε γίνει η αεροπορική επιδρομή.
Τότε η ιστοσελίδα «McClatchy» και μόνον, είχε δημοσιεύσει και με φωτογραφίες το γεγονός. Κάτι που πληροφορήθηκαν μόνον οι αναγνώστες εκείνης της ιστοσελίδας. Ουδένα από τα λεγόμενα Μέσα του συρμού, είχαν ασχοληθεί.
«Κι όμως το υλικό βρισκόταν εκεί… δεν υπάρχουν δημοσιογραφικοί οργανισμοί να ενδιαφέρονται γι΄αυτό;», είχε αναρωτηθεί από το twitter του ο Chris Woods, από την ιστοσελίδα «airwars».
Ως κι αυτό το μήνα, η συμμαχία των προθύμων, έχει συμπληρώσει ένα χρόνο και 5.900 αεροπορικές επιδρομές. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει παραδεχθεί ότι έχουν σκοτωθεί δύο (αριθμός 2) άμαχοι, επιμένοντας ότι «αυτό οφείλεται στα όπλα μεγάλης ακρίβειας που χρησιμοποιούνται».
Ωστόσο σύμφωνα με λεπτομερή αναφορά που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα η ιστοσελίδα «airwars.org» υποστηρίζει ότι στις 6.455 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΧ (Daesh στα αραβικά) , ως τις 20 Αυγούστου, έχουν σκοτωθεί 15.000 τζιχαντιστές και οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί κυμαίνονται από 491 – 1.294, λόγω της δυσκολίας επιβεβαίωσης των αριθμών. Υπάρχουν και πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές, ξεπερνά τους 2.000.
Θυμίζουμε πως στο Αφγανιστάν, περισσότεροι από 3.000 πολίτες είχαν σκοτωθεί κατά τον πρώτο χρόνο των αεροπορικών επιδρομών.
Αλλά εκείνο που είναι το πιο εκπληκτικό στους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου την χρονιά που πέρασε, είναι πως ουδένα από τα λεγόμενα Μέσα του συρμού έχει αμφισβητήσει τα διόλου ρεαλιστικά στοιχεία που τα ταΐζει το Πεντάγωνο.
Θα πρέπει να θυμίζουμε πάντως, πως τα δυτικά Μέσα κάλυψαν εκτενώς τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στο συριακό χωριό Bir Mahli που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 64 άμαχοι (με πολλά γυναικόπαιδα).
Όταν όμως στην ενημέρωση του Πενταγώνου, ρεπόρτερ του Ασοσιέιτεντ Πρες, ρώτησε για το βομβαρδισμό τον Ιούνιο στην ιρακινή πόλη Hawija, όπου είχαν σκοτωθεί 70 πολίτες, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος επέμεινε πως υπεύθυνοι ήταν οι τζιχαντιστές.
Το παράδοξο ήταν ότι παρόλο που ήταν παρόντες στην ενημέρωση ρεπόρτερς της Washington Post και της Wall Street Journal δεν υπήρξε κάποιο σχετικό δημοσίευμα στις εφημερίδες αυτές.
Οι New York Times δημοσίευσαν για την είδηση ένα μονόστηλο από τηλεγράφημα του Reuters.
Πίσω από την πλημμελή δημοσιογραφική κάλυψη πολλοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι μεγάλες οικονομικές περικοπές.
Για παράδειγμα το τμήμα διεθνών ειδήσεων των Los Angeles Times, από 22 στα 2004 έχει περιορισθεί σε 10 από πέρυσι. Ήταν κι η μόνη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα όμως, που είχε δημοσιεύσει για τον βομβαρδισμό στην al-Bab δήλωση εκπροσώπου του συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αντίθετα απόλυτη σιωπή από τη New York Times, που μετά τη συνένωσή της με την International Herald Tribune, διαθέτει περισσότερους ξένους ανταποκριτές από άλλοτε και εφτά διεθνή γραφεία παρά όσα πριν δέκα χρόνια.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του ΝΑΤΙΟΝ, οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην al-Bab, «ήσαν ανώνυμοι, χωρίς γνωστό πρόσωπο και χωρίς φωνή. Η τακτική που εφαρμόζεται από τα διεθνή Μέσα φαίνεται να είναι πως δεν πρέπει να δίνεται φωνή στους άφωνους».