Ενισχυμένος από την ελληνική κρίση βγαίνει ο Φρανσουά Ολάντ, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Ειδικότερα, ο τρόπος που ο πρόεδρος της Γαλλίας χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα τον καθιστά νέο ισχυρό παίκτη στην Ευρώπη. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η Αθήνα ζήτησε τη συμβολή Γάλλων εμπειρογνωμόνων για τη συγγραφή των προτάσεων που εστάλησαν στους θεσμούς.
Τα τελευταία χρόνια, εξηγεί η Welt, «η Γαλλία προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Τώρα της δίνεται η ευκαιρία να το πετύχει».
Σημαντικά τα οφέλη μιας ισχυρής Γαλλίας για τη Μέρκελ
Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, κάτι τέτοιο ενδέχεται να βολεύει και την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ.
«Η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να δείξει στο εσωτερικό του κόμματός της ότι είχε καλούς λόγους που προσέφερε ένα ακόμη πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Μια ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας, του σημαντικότερου εταίρου της Γερμανίας στην Ευρώπη, είναι κάτι που η Μέρκελ δεν μπορεί να αρνηθεί. Και ίσως ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τουλάχιστον όχι εύκολα.
Εξάλλου στην περίπτωση που ο Ολάντ καταφέρει να μεσολαβήσει επιτυχώς μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, θα αποδείξει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό ότι δεν είναι ο αδύναμος πολιτικός που τον κατηγορούν», σημειώνει η εφημερίδα.
Ο λογαριασμός του Grexit και οι προεδρικές εκλογές
Μέσω ενός συμβιβασμού ο Γάλλος πρόεδρος ίσως μάλιστα καταφέρει να ενώσει τη διασπασμένη γαλλική αριστερά, κάτι που είναι σημαντικό για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ένα Grexit θα κόστιζε 65-68 δισ. ευρώ στη Γαλλία και θα οδηγούσε σε άνοδο των επιτοκίων στην ΕυρωζώνηΠάντως, σύμφωνα με τη Welt, η στάση της Γαλλίας στην ελληνική κρίση εξηγείται και από το γεγονός ότι το Παρίσι έχει μεγάλα χρέη και φοβάται τις επιπτώσεις ενός Grexit. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, το κόστος για τη Γαλλία φαίνεται ότι θα είναι διπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Ειδικοί εκτιμούν ότι το Παρίσι έχει να χάσει 65 – 68 δισ. ευρώ.
Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να ανέβουν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, η οποία έχει λάβει μέχρι στιγμής δύο αναβολές για την επίτευξη ετήσιου ελλείματος 3%.
Τέλος, επισημαίνει η Welt, «ένα Grexit θα θεωρούνταν από τους Γάλλους νίκη της γερμανικής πολιτικής λιτότητας και δεν είναι λίγοι οι Γάλλοι ειδικοί, μεταξύ αυτών και ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, που επικρίνουν την πολιτική αυτή και ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».