Την παροχή βοήθειας και τους τρόπους στήριξης των πληγέντων της Αϊτής σχεδιάζουν αξιωματούχοι από συνολικά είκοσι χώρες, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Μόντρεαλ.

Εκτός από τον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν και τη σύνοδο δωρητών, που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Για τον σκοπό αυτό, στη διάσκεψη του Μόντρεαλ θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Γάλλος ομόλογός της, Μπερνάρ Κουσνέρ, θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, όπως και αντιπροσωπείες από την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Ισπανία, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Τζαμάικα, και την Ιαπωνία.

Το Τόκιο αναμένεται να ανακοινώσει βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν την διάσκεψη, διαμαρτυρόμενες για την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Αϊτή να συμφωνήσουν στην διαγραφή του χρέους της χώρας αυτής που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

“Το να ζητάμε από την Αϊτή να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, θα ήταν σκληρό και μάταιο”, δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, γενικός διευθυντής της Oxfam International.

“Η άμεση διαγραφή του διεθνούς χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται και από επείγουσα βοήθεια προς τους αγρότες, ώστε να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση”, τόνισε ο ίδιος.