Ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί πως είχε εργαστεί ως σύμβουλος της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Odebrecht, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου διαφθοράς, είναι ψευδείς.
Σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Κουτσίνσκι διαβεβαίωσε επίσης ότι οι προεκλογικές του εκστρατείες δεν ενισχύθηκαν ποτέ χρηματικά από την Οντεμπρέχτ, στελέχη της οποίας έχουν ομολογήσει πως κατέβαλαν δωροδοκίες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Ο Κουτσίνσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά την δημοσίευση ενός ρεπορτάζ στην εφημερίδα El Comercio σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία τον είχε προσλάβει ως σύμβουλο πριν από μια δεκαετία.
Η Οντεμπρέχτ είχε παραδεχθεί, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας πριν από έναν χρόνο, ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων σε αξιωματούχους μέσα σε μια δεκαετία, επί των ημερών τριών προέδρων, για να εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις, όπως έκανε επίσης σε πολλά άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της Αφρικής.
Σύμφωνα με την Ελ Κομέρσιο ο Μαρσέλου Οντεμπρέχτ, ο φυλακισμένος πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, είπε σε εισαγγελείς στη Βραζιλία πως ο Κουτσίνσκι είχε προσληφθεί ως σύμβουλος μετά τη θητεία του στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Αλεχάνδρο Τολέδο και ότι η εταιρεία χρηματοδότησε την εκστρατεία του στις προεδρικές εκλογές του 2011, που ο νυν πρόεδρος είχε χάσει.
Ο Κουτσίνσκι είχε ήδη διαψεύσει ότι είχε εργαστεί για λογαριασμό της Οντεμπρέχτ ή ότι η εταιρεία συνεισέφερε χρήματα στην εκστρατεία του μέσω Twitter.
«Δεν δέχθηκα καμιά υποστήριξη από αυτή την εταιρεία σε καμιά από τις δύο προεκλογικές μου εκστρατείες» για την προεδρία, επέμεινε ο Κουτσίνσκι στην ομιλία του την Τετάρτη. «Είναι θεμελιώδες όλοι να αγωνιστούμε εναντίον της διαφθοράς κι έχω δεσμευθεί σε αυτόν τον αγώνα», συμπλήρωσε ο 79χρονος πρόεδρος του Περού, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ η θητεία του οποίου διαρκεί ως το 2021.
Μέλη του Κογκρέσου του Περού έχουν απαιτήσει ο Κουτσίνσκι να προσέλθει να καταθέσει σε μια επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από άλλες πηγές τι είπε ο Οντεμπρέχτ στους περουβιανούς εισαγγελείς που του υπέβαλαν ερωτήσεις την περασμένη εβδομάδα στην Κουριτσίμπα της Βραζιλίας, όπου κρατείται.
Σύμφωνα με την Ελ Κομέρσιο, ο πρώην επικεφαλής της οικογενειακής αυτής επιχείρησης είπε πως αποφασίστηκε να προσληφθεί ο Κουτσίνσκι σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης, επειδή ο νυν πρόεδρος είχε αντιταχθεί στην ανάθεση κρατικών συμβάσεων για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην εταιρεία όταν υπηρετούσε στην κυβέρνηση του Τολέδο το 2005. Ο Οντεμπρέχτ φέρεται να είπε επίσης ότι είχε χρηματοδοτηθεί γενναία η προεκλογική εκστρατεία του Κουτσίνσκι το 2011.
Οι κατηγορίες σε βάρος του συντηρητικού προέδρου ενδέχεται να τον φέρουν σε ακόμη πιο δεινή θέση την ώρα που ήδη έμοιαζε να δυσκολεύεται να κυβερνήσει καθώς στο Κογκρέσο κυριαρχεί το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Λαϊκή Δύναμη, του οποίου ηγείται η αντίπαλή του στις βουλευτικές εκλογές Κέικο Φουχιμόρι.
Οι εισαγγελείς του Περού ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ σε βάρος δύο πρώην προέδρων, του Τολέδο και του Ογιάντα Ουμάλα. Ο Ουμάλα, που αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο, έχει προφυλακιστεί. Η Λίμα έχει υποβάλει στις ΗΠΑ αίτημα έκδοσης του Τολέδο.
Ο Κουτσίνσκι εξάλλου αρνείται κατηγορηματικά πως γνώριζε για τα χρήματα που σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας είχαν μοιραστεί από την Οντεμπρέχτ στον Τολέδο και μέλη της κυβέρνησής του.
Το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου του Περού υποχώρησε στο 27% εξαιτίας της υπόθεσης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Πηγή: ΑΠΕ