Ολονυχτίς εργάστηκαν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταλήξουν σε μία απόφαση ως προς τη βοήθεια που θα παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Κατά την πρώτη μέρα της διήμερης Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούσαν να συμφωνήσουν σε μία κοινή συνεισφορά γύρω στα έξι δισ ευρώ σε διάστημα τριών ετών.
Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι τα πλουσιότερα κράτη προσπαθούν να πείσουν τις πιο αδύναμες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης να συνεισφέρουν επίσης. Επιπλέον, αβέβαιη παραμένει η βοήθεια που θα δώσει η Γαλλία και η Γερμανία.
«Υπάρχουν κράτη μέλη με μεγάλα οικονομικά ελλείμματα. Αυτή η βοήθεια είναι εθελοντική και ήδη περισσότερα από τα μισά μέλη έχουν κάνει προτάσεις», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt.
Μέχρι στιγμής οι μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές προέρχονται από τη Βρετανία (883 εκατ. ευρώ) και τη Σουηδία (765 εκατο. Ευρώ), που ηγείται της ΕΕ το παρόν εξάμηνο. Επιπροσθέτως, η Ολλανδία π
Στο περιθώριο της Συνόδου δεν έλειψαν και οι διαδηλώσεις. Ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να περάσουν από τις λωρίδες ασφαλείας, μεταμφιεσμένοι ως επίσημοι αντιπρόσωποι. Εν συνεχεία σήκωσαν πανό με την επιγραφή «ΕΕ: Σώσε την Κοπεγχάγη», προτού παραμερισθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το πρόβλημα της Ελλάδας
Σύμφωνα με το BBC, το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Φίλιππο Σαχινίδη, ανέρχεται σε 300 δισ ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, είπε ότι είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της.