Οι διαπραγματευτές ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν σε ένα πράγμα την Παρασκευή, ότι μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και τα βασικά κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Αυτά περιλαμβάνουν τα αλιεύματα, τους κανόνες ανταγωνισμού, ακόμα και τη μορφή που πρέπει να λάβει η εμπορική συμφωνία (μία μεγάλη συμφωνία, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, ή η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ύπαρξη μιας σειράς από μίνι συμφωνίες οι οποίες θα ισχύουν παράλληλα με τη βασική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου).

Κάθε μέρος κρυφά, ή όχι τόσο κρυφά, θεωρεί ότι το άλλο υιοθετεί μια εσφαλμένη ιδεολογία:

Η καρικατούρα της ΕΕ, άκαμπτη με σχεδόν θρησκευτική πίστη στην «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Το στερεότυπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που χαρακτηρίζεται ανεπίσημα από τους κύκλους της ΕΕ ότι εμμένει άκριτα και απερίσκεπτα στην «εθνική κυριαρχία πάνω απ’ όλα».

Η μία πλευρά κάλεσε την άλλη για την επανάληψη των διαβουλεύσεων, αφού πρώτα δουν την πραγματικότητα και αλλάξουν την προσέγγισή τους. Διαφορετικά, σύμφωνα με τα λόγια του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, θα παρέμεναν αποφασισμένοι, αλλά δεν θα υπήρχε πλέον η ελπίδαότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ειλικρινά, αυτή η ριζοσπαστική ρητορική μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών δεν είναι ακριβώς έκπληξη. Άλλωστε οι συγκρούσεις είναι πολύ συχνές σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου αφού κάθε μέρος κάνει τη θέση του σαφή και τα κρίσιμα σημεία γίνονται προφανή.

Ένα μείγμα του Covid-19 και της επιμονής του Μπόρις Τζόνσον να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος δεσμεύουν τους διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους σημαίνει ότι ο χρόνος πιέζει υπερβολικά.

Φυσικά σημειώνεται κάποια πρόοδος – σε βασικά θέματα ελεύθερου εμπορίου, στην ενέργεια, στις μεταφορές. Και οι δύο πλευρές δείχνουν κάποια υποχώρηση.

Η ΕΕ παραδέχεται ότι έχει υιοθετήσει μαξιμαλιστική προσέγγιση όσον αφορά την αλιεία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα εγκαταλείψει τον στόχο του να έχει 100% δασμολογική και ποσοστώσεις χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εάν αυτό θα βοηθήσει να ηρεμήσει τους φόβους της ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό (η ΕΕ υποστηρίζει ότι και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου του λίγου χρόνου που απομένει, αλλά αποτελεί ένδειξη από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό σε συζήτηση).

Όμως, οι καταιγίδες που καλύπτουν τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ δεν είναι ψεύτικες ειδήσεις. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οι δύο πλευρές πρέπει να ανακοινώσουν επισήμως εάν θα παραταθούν οι συνομιλίες.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να πει «όχι». Αυτό ήταν το συχνά επαναλαμβανόμενο μήνυμα από την Downing Street. Αναμένεται τότε  ανακοίνωση στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ότι θα αρχίσουν να εντείνουν τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία, καθώς οδηγούνται σε αμφίρροπες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο.

BBC /Σύνταξη Κ. Μπετινάκης