Διακοπή των σημερινών ερευνών για τυχόν επιζώντες του ναυαγίου του Concordia διέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ιταλία, λόγω της έλευσης του σκότους.
«Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των διασωστών, δεδομένου ότι οι κινήσεις του πλοίου μπορεί να είναι επικίνδυνες για αυτούς», εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, Λούκα Κάρι.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να πει πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν επιζώντες μέσα στο πλοίο.
Ωστόσο, κάποιοι από τους Γερμανούς επιβάτες που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοούμενων ενδέχεται να είναι σώοι και να επιστρέφουν στη χώρα τους οδικώς, υποστήριξε ο Χέικο Γένσεν, ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της ναυτιλιακής εταιρείας Costa Crociere.
«Είναι γεγονός ότι, με δική τους πρωτοβουλία, ορισμένοι επιβάτες νοίκιασαν αυτοκίνητα.
Τους θεωρούσαν αγνοούμενους αλλά εμφανίστηκαν αργότερα», είπε.
Οι 556 Γερμανοί επιβάτες είχαν πληρώσει κατά μέσο όρο 700 ευρώ για την επταήμερη κρουαζιέρα.
Ο Γένσεν επιβεβαίωσε ότι το ναυάγιο οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ανθρώπινο λάθος.
Χρυσό μετάλλιο αλληλεγγύης σε Τζίλιο- Τοσκάνη
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, πρότεινε να δοθεί χρυσό μετάλλιο αλληλεγγύης στους κατοίκους του νησιού Τζίλιο και της ακτής της Τοσκάνης, για την εξαιρετική στάση που επέδειξαν προς τους ναυαγούς του κρουαζιερόπλοιου Concordia.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε τηλεφώνημά του προς τους δημάρχους του Τζίλιο και του Πόρτο Σάντο Στέφανο (ακτή της Τοσκάνης, περιοχή Αρτζεντάριο) θέλησε να τους συγχαρεί για την άριστη στάση που κράτησαν οι κάτοικοι των δήμων τους και ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να τους τιμήσει με χρυσό μετάλλιο αλληλεγγύης.
Οι κάτοικοι του Τζίλιο και του Αρτζεντάριο, όπως ανέφεραν σε εκτενείς ανταποκρίσεις τα ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους ναυαγούς-Ιταλούς και ξένους- ανοίγοντας τα σπίτια τους και προσφέροντάς τους φαγητό, την νύχτα που το Costa Concordia προσέκρουσε σε βράχια, την περασμένη Παρασκευή.
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, από την φυλακή, διαμηνύει μέσω του δικηγόρου του ότι «είναι συντετριμμένος».
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε τουλάχιστον είκοσι χρόνια φυλάκιση.
Σε ότι αφορά, τέλος, τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής από τα καύσιμα του κρουαζιερόπλοιου, είναι σαφές ότι πρόκειται να εγκριθούν πιο αυστηροί νόμοι, σχετικά με την τήρηση της απόστασης ασφαλείας από την ακτή, κατά την πορεία πλεύσης των μεγάλων πλοίων.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου