Εκατοντάδες Υεμενίτες και Αμερικανοί πολίτες που έχουν καταγωγή από την Υεμένη συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη για να διαμαρτυρηθούν κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που εμποδίζει τους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Πολλές δεκάδες αμερικανικές και υεμενίτικες σημαίες κυμάτιζαν μέσα στο πλήθος, το οποίο φώναζε «ΗΠΑ! ΗΠΑ!» ή «ενωμένοι κατά της απαγόρευσης στους μουσουλμάνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη είχε γίνει έκκληση μέσω του Facebook προς όλους τους Υεμενίτες που διαθέτουν κατάστημα να το κλείσουν προσωρινά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα και να συγκεντρωθούν μπροστά από το δημαρχείο του Μπρούκλιν, κάτι που έκαναν.

Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν άνδρες, αν και υπήρχαν και κάποιες γυναίκες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ακούστηκε το κάλεσμα για την τελευταία προσευχή της ημέρας και τότε όλοι οι συγκεντρωμένοι γονάτισαν στρεφόμενοι προς τη Μέκκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παντοπωλείο του Αμπντουλά Φάρες, 32 ετών, που βρίσκεται στο Μπρούκλιν είναι ανοικτό όλο το 24ωρο κάθε ημέρα, όμως χθες αποφάσισε να το κλείσει.

Ο Φάρες εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ πριν από 17 χρόνια και δηλώνει ανήσυχος για τους γονείς του που ζουν ακόμη στην Υεμένη. Πριν από έξι μήνες υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν βίζα ώστε να τον επισκεφθούν, όμως ταυτόχρονα νιώθει «περήφανος» και «έκπληκτος» για την κινητοποίησης της υεμενίτικης κοινότητας.

«Εργαζόμαστε σκληρά επτά ημέρες την εβδομάδα, δέκα με δώδεκα ημέρες», λέει. «Και δεν εργαζόμαστε για εμάς, αλλά για ολόκληρη την οικογένειά μας».

Ο Φάρες υπογραμμίζει ότι Υεμενίτες υπάρχουν στην αμερικανική αστυνομία, είναι δάσκαλοι και δικηγόροι.

«Έχω ξαδέρφια, φίλους στην Υεμένη. Δεν μπορούν να έρθουν, είναι εγκλωβισμένοι εκεί», εξηγεί ο Άλι Αμάρι που έχει δύο καταστήματα στο βόρειο Μπρούκλιν.

«Για εμένα όλα ξεκίνησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ δύσκολα», προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης