Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Ιταλοί συμμετέχουν στην κινητοποίηση “No Berlusconi Day”, που πραγματοποιείται στη Ρώμη, με κοινό τους σύνθημα την άμεση παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω διαδικτύου, με την συμμετοχή καλλιτεχνών, συνδικάτων, συνδέσμων και πολιτικών εκπροσώπων της κεντροαριστεράς. Είναι παρόντες όλοι οι ιθύνοντες του κόμματος “Ιταλία των Αξιών”, του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, μέλη των οικολόγων και των κομμουνιστών και ένα μέρος των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι πολιτικοί, όμως, δεν πρόκειται να πάρουν το λόγο.
Στην εξέδρα της πλατείας San Giovanni in Laterano μίλησαν, πριν λίγο, ο θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάριο Φο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1997), η σύζυγός του Φράνκα Ράμε, ενώ στην κινητοποίηση παίρνει μέρος και ο σκηνοθέτης Νάννι Μορέττι και γνωστοί Ιταλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές.
Πολλοί διαδηλωτές, κρατούν ένα μοβ μαντίλι, «σε ένδειξη πένθους, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα». «Ζητάμε την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, πρώτα απ’ όλα για το καλό του, για να μπορέσει να υπερασπισθεί καλύτερα τον εαυτό του στις δικαστικές αίθουσες», τόνισε ο Τζανφράνκο Μάσια, ένας από τους χρήστες του διαδικτύου που δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο για την επιτυχία της σημερινής διαμαρτυρίας.
Πρόκειται για ένα τεράστιο «μοβ κύμα», τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: κάθε διαδηλωτής φοράει ένα καπέλο, μια εσάρπα, μια καρφίτσα του χρώματος αυτού, που στην καθολική παράδοση χρησιμοποιείται για τα πένθιμα άμφια των ιερέων, κατά την Σαρακοστή.
Πολλά πανό, αναφέρονται με επικριτικά συνθήματα στην αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προώθησε η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», με περικοπές στα κονδύλια της δημόσιας παιδείας.
Στο σάιτ του διαδικτύου www.noberlusconiday.org, έχει αναρτηθεί έκκληση στην οποία τονίζεται: «δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε άλλο, είμαστε αντιμέτωποι με έναν άνθρωπο που κρατά σε ομηρία την Ιταλία εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Έχει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους και εναντιώνεται σε κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης».
Eκτός από την Ρώμη, οργανώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε άλλες σαράντα πέντε πόλεις, σε ολόκληρο τον κόσμο. Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των άλλων, στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Βιέννη, την Βαρκελώνη, στο Μόντρεαλ και στο Σαν Φραντσίσκο.