Ξημερώματα Σαββάτου το 2015 χτύπησε το τηλέφωνο της Ζαμπίνε Λάπε στο Ντόρτμουντ. Θυμωμένη αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι τέτοια ώρα. Ήταν ο Κρίστιαν, ο γιος της, 27 χρόνων τότε. «Μαμά, είμαστε στην Τουρκία, περιμένουμε μεταφορικό μέσο για τη Συρία» της είπε. Μαζί με τη γυναίκα του Γιασμίνα έφυγαν από τη Γερμανία για να ενταχθούν στον ISIS. Τον ικέτευσε να επιστρέψει. «Όχι, θα πάμε εκεί όπου ο λόγος του Αλλάχ είναι υπέρτατος» ήταν η απάντηση.

Δύσκολη παιδική ηλικία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ζαμπίνε Λάπε είναι 50 χρόνων και μητέρα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη, αλλά και μητέρα ενός χαμένου παιδιού. «Τον αγαπώ τον Κρίστιαν, αλλά από τον άνθρωπο που γνώριζα στο τέλος δεν έμεινε σχεδόν τίποτα». Η ιστορία του Κρίστιαν είναι κομμάτι και της δικής της ζωής. Επί ώρες διηγείται στην DW πώς βίωσε τη ριζοσπαστικοποίησή του, ενός παιδιού έξυπνου αλλά με δύσκολη παιδική ηλικία, με ναρκωτικά και με χρόνια προβλήματα υγείας. Χρειάστηκε να κάνει πολλές εγχειρήσεις και ήθελε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Θεό για τη δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε να ζήσει. Τότε δεν είχε ιδέα για το Ισλάμ. Μια περίοδο έδειχνε ότι οι οιωνοί ήταν ευνοϊκοί. Έκανε προσπάθειες να πάρει απολυτήριο λυκείου και με αυτήν την ευκαιρία γνώρισε Μαροκινούς και Τούρκους, μουσουλμάνους που μιλούσαν με ενθουσιασμό για το Ισλάμ. «Μια μέρα ήρθε στο σπίτι και μου είπε ότι ήθελε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μουσουλμάνος».

Τότε και η Ζαμπίνε περνούσε φάση κρίσης και ζητούσε καινούργιο νόημα ζωής που βρήκε προσεγγίζοντας το Ισλάμ. Έτσι και εκείνη ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό. Προς τα έξω η ζωή κυλούσε σε κανονικό ρυθμό, ο Κρίστιαν πήγαινε τακτικά στο τζαμί του Ντόρντμουντ, όπως και η Ζαμπίνε που ήθελε να βλέπει με ποιους συγχρωτίζεται ο γιος της. Το 2014, λίγο πριν από το απολυτήριο, ο Κρίστιαν γνώρισε τη Γιασμίνα, 27 χρόνων τότε, από μια μαροκινή οικογένεια της Γερμανίας με δύσκολα παιδικά χρόνια. Ήταν και η κινητήριος δύναμη που ώθησε τον μετέπειτα άνδρα της να κάνει σκέψεις και να προετοιμάζεται να ενταχθεί ως ισλαμιστής στις τάξεις του ISIS.

Για τον Αλλάχ

Το ταξίδι το προετοίμαζαν σε ιντερνετικά καφέ και όχι από το σπίτι. Ήδη ο Κρίστιαν είχε μπει για τα καλά μέσα στους σαλαφιστικούς κύκλους, γνώρισε ιμάμηδες, φανατικούς κήρυκες, ακόμη και τον Ανίς Άμρι, ο οποίος αργότερα έριξε το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ζαμπίνε έπαιρνε μηνύματα από το ζευγάρι στη Συρία, έως ότου έπεσε στα χέρια της ένα βίντεο. Σε αυτό ο Κρίστιαν διηγούνταν ότι τώρα το όνομά του ήταν Αμπού Ίσα αλ Αλμάνι και καλούσε ανοιχτά σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Για τη Ζαμπίνε κατέρρευσε ένας ολόκληρος κόσμος. Τότε αντελήφθη ότι χάθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες να επιστρέψει ο γιος της μετανιωμένος στη Γερμανία. «Για μένα, όμως, είναι και παραμένει ο Κρίστιαν». Μια μέρα μαζί με μια φωτογραφία του γιου και της νύφης της και μια δεύτερη φωτογραφία με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. «Και οι δύο ήταν πανευτυχείς, η προοπτική ότι θα γίνει πατέρας τον έσπρωχνε ακόμη περισσότερο στη ριζοσπαστικοποίηση».

Τον Αύγουστο του 2017 έγινε η τελευταία επικοινωνία τους. «Μου είπε ότι πηγαίνει να πολεμήσει και ότι με αγαπάει» θυμάται η Ζαμπίνε. Έναν μήνα αργότερα μαθαίνει από τη νύφη της ότι ο Ίσα έγινε Σαχίντ, μάρτυρας, που έδωσε τη ζωή του για τον Αλλάχ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγήκαν στο φως φωτογραφίες με τη σορό του Κρίστιαν ανατολικά της πόλης Χορμς. «Σε τέτοιες στιγμές το μυαλό σου είναι άδειο» λέει με δάκρυα στα μάτια. Σήμερα η Ζαμπίνε έχει μείνει μόνη. Και τι δεν θα έδινε, όπως λέει, για να αγκαλιάσει το εγγονάκι της. Μοιάζει σαν μια σταγόνα νερό με τον Κρίστιαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης