Στις 12:45 τοπική ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court) έκανε γνωστή την απόφασή του: Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος για περισσότερο από μία δεκαετία παλεύει ώστε να μην εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει το δικαίωμα να ασκήσει νέα έφεση για την υπόθεσή του.

Αυτό σημαίνει ότι ο 52χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος βρίσκεται ακόμα μακριά από την πιθανότητα να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί εκεί με την κατηγορία περί κατασκοπείας και διαρροής στρατιωτικών μυστικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πανηγυρισμοί έξω από τα δικαστήρια

Το πάθος με το οποίο παλεύει η πλευρά του Ασάνζ για την αθωότητά του έδωσε με μια φράση σήμερα το πρωί η σύζυγός του Στέλλα, η οποία δήλωσε στο BBC λίγο πριν από την απόφαση ότι «θα παλεύω μέχρι ο Τζούλιαν να είναι ελεύθερος». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δεκάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρίσκονταν έξω από το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επευφημίες και χαμόγελα έξω, ενώ εντός της αίθουσας του δικαστηρίου οι δύο συνήγοροι του Ασάνζ αγκαλιάστηκαν μόλις άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Το αίσθημα σαφώς δεν ήταν ίδιο για την αμερικανική υπεράσπιση. Για την ώρα, ο Αυστραλός δημοσιογράφος παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει αρκετούς μήνες για να προετοιμάσει την έφεσή του, η οποία αφορά την αναγνώρισή του από τα αμερικανικά δικαστήρια ως Αυστραλού πολίτη και την προστασία του δικαιώματός του στην ελευθερία του λόγου ως τέτοιου. Παράλληλα, μπορεί να αμφισβητήσει τις εγγυήσεις των ΗΠΑ ότι μία ενδεχόμενη δίκη του στη χώρα θα είναι δίκαιη, καθώς εδώ και χρόνια υπάρχει έντονη ανησυχία από τους συνηγόρους υπεράσπισής του ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ίσως κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ακόμα ελπίδα για τον Τζούλιαν Ασάνζ είναι και η αλλαγή στάση της αμερικανικής πλευράς. Υπενθυμίζεται, ότι μόλις έναν μήνα πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άρση της υπόθεσης και των κατηγοριών της αμερικανικής πλευράς, μετά από ανοιχτό αίτημα της Αυστραλίας να επιστρέψει εκεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει μέχρι σήμερα ότι οι αποκαλύψεις του Ασάνζ έθεσαν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του όμως θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις του ‘ξεσκέπασαν’ τον αμερικανικό στρατό και ότι η υπόθεση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται ότι το μακρινό 2010-2011 και μέσω της πλατφόρμας WikiLeaks διέρρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με αυτά, αποκαλύφθηκαν οι αγριότητες και οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε ο αμερικανικός στρατός σε χιλιάδες αμάχους στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Οι αποκαλύψεις τότε ήταν ένα σοκ για την παγκόσμια κοινότητα, αφού δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο αμφισβήτησης των εγγράφων, ενώ τώρα παραμένει σαστισμένη καθώς για πολλούς η υπόθεση Ασάνζ και το πολυετές κυνηγητό από τις αμερικανικές αρχές βάζει σε κίνδυνο τόσο την αποκαλυπτική δημοσιογραφία όσο και την ελευθερία του λόγου.

Πηγή: DW

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης