Η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών δημοσιευμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμφωνία για τη Λιβύη αλλά και το προσφυγικό.
Στη συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. Το άρθρο επικεντρώνεται στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μετά και τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο και σημειώνει: «Η συμφωνία της Κυριακής δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό. Και γι΄ αυτόν ακόμα τον λόγο είναι τόσο σημαντική η συνομιλία της Μέρκελ με τον άνδρα, ο οποίος την Κυριακή κατέφθασε τελευταίος στην Καγκελαρία και αποχώρησε πρώτος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες αναδείχθηκε σε μια από τις κεντρικές φιγούρες του δράματος στη Λιβύη. Στην ατζέντα των συνομιλιών μπορεί να βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και η ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό. Όμως τίποτα δεν είναι για τη Μέρκελ πιο επείγον από τη Λιβύη. Η επιτυχία ή η αποτυχία στη Λιβύη εγγράφονται στον δικό της λογαριασμό».
Η ουδέτερη στάση της Μέρκελ απέναντι στον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει πως η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται για δέκατη φορά με αυτή την ιδιότητα τον Τούρκο πρόεδρο. Η εφημερίδα επισημαίνει πως «ο Ερντογάν αντιμετωπίζει συχνά την καγκελάριο και τη Γερμανία με θράσος. Σε μια περίοδο με τις συγκρίσεις με τους Ναζί. Τελευταία με τις απειλές ότι θα ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες… Η Μέρκελ όμως δεν δείχνει κάποια συναισθήματα. Δέχεται τον Ερντογάν όπως είναι, χωρίς να εθελοτυφλεί μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τους συνομιλητές του. Η στάση της απέναντι στον Ερντογάν είναι ουδέτερη και χωρίς συναισθήματα. Γνωρίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, όχι μόνο όσον αφορά τους πρόσφυγες, αλλά και ως μια γειτονική χώρα στην πιο σημαντική περιοχή αναταραχών στον κόσμο. Εκπροσωπεί όσο κανένας άλλος την ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, ώστε αυτή να μην καταπέσει».
Η αποτυχία της ΕΕ στο προσφυγικό
Με αφορμή τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Handelsblatt επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο προσφυγικό και γράφει: «Το 2016 έγινε μια συμφωνία με προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία επιτρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά πρόσφυγες που δεν γίνονται δεκτοί. Αυτή η συμφωνία σύντομα θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεν επέφερε μια ικανοποιητική κατάσταση. Αντ’ αυτού ο Ερντογάν απείλησε πολλές φορές να ανοίξει τα σύνορα. Η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πλοιαρίων με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν κατάφερε, από τότε που άρχισε να ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία, να ξεκαθαρίσει πώς θα είναι οι δομές της που αφορούν το μεταναστευτικό και να τις βελτιώσει. Έτσι εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία παρά την αμφίβολη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτεί την τελωνειακή ένωση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Πηγή: Deutsche Welle