Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει επιλεγεί από τη χώρα του για τη θέση του επιτρόπου για την Οικονομία στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το «Der Spiegel».
Το άρθρο συνεχίζει:
Και ενώ πρόκειται να επιτηρήσει τα οικονομικά της Ε.Ε., ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει τις επιφυλάξεις για το γεγονός ότι ο υποψήφιος επίτροπος προέρχεται από τη χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη.
Από τη μία η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε «Νο2» προσπαθεί να συντάξει τον προϋπολογισμό που θα υποβάλει για έγκριση στις Βρυξέλλες και από την άλλη ο Τζεντιλόνι θα παρουσιασθεί την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου για να αποδείξει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να εγκριθεί ως μέλος της νέας Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αναμφισβήτητα η παρουσία του Πάολο Τζεντιλόνι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την ελπίδα στην Ιταλία ότι θα μπορέσει να της εξασφαλίσει κάποια ευελιξία στην εκτέλεση των δημοσιονομικών της στόχων. Ωστόσο, ο ίδιος θα είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει κατά γράμμα τον προϋπολογισμό που θα έχει εγκρίνει η Κομισιόν.
Ήδη ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ιδιομορφία της θέσης του Τζεντιλόνι και κάποια από αυτά, όπως το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», τον απορρίπτουν από τον κατάλογο των υποψηφίων. Άλλα ονόματα που απορρίπτει το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης είναι: τη Ρουμάνα Ροβάνα Πλουμπ, τον Ούγγρο Λάζλο Τρόκσανι, τον Πολωνό Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, τη Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ και τον Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά.
Όπως γράφει το περιοδικό, «το γεγονός ότι ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης θα κληθεί να επιτηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας κι Ανάπτυξης θεωρείται από πολλούς, ιδίως στη Βόρειο κι Ανατολική Ευρώπη, ως μία αντίφαση εν τοις όροις. Ακόμη και για τον ίδιο, το έργο του μπορεί να αποδειχθεί δυσάρεστο, καθώς η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αυξήσει το έλλειμμά της, ενώ ο 64χρονος Τζεντιλόνι μπορεί να χρειασθεί να της το απαγορεύσει».
Πάντως, ο Τζεντιλόνι υπερασπίζεται τον εαυτό του και δηλώνει καθαρόαιμος «ευρωπαϊστής από πάντα», θέλοντας να επισημάνει ότι θα είναι επίτροπος στην υπηρεσία της Ε.Ε. κι όχι της Ιταλίας.