Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει διαμεσολάβηση με το Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, παρά το ότι η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για την αποχώρησή του.

«Η διαμεσολάβηση δεν είναι δυνατή με τον Καντάφι», είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ της βόρειας Γαλλίας.

Σύμβουλος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Μόσχα διαθέτει συνομιλητές στην κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη, με τους οποίους θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο της Ρωσίας ο Σαρκοζί είπε: «Γιατί να μην εκμεταλλευθούμε την πειθώ του (όταν ο Μεντβέντεφ) συμφωνεί να καταδικάσει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη και να καταδικάσει τις ενέργειες του κ. Καντάφι. Λοιπόν ναι, χρειαζόμαστε τον πρόεδρο Μεντβέντεφ».

Εξάλλου ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η Γαλλία πρόκειται να παράσχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Ομάδα των Οκτώ υποσχέθηκε να δώσει για την ενίσχυση της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης», ο Σαρκοζί είπε ότι περίπου τα «20 δισεκατομμύρια» θα δοθούν από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και οργανισμούς (εξαιρουμένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), ενώ «περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διμερών συμφωνιών» και «περίπου 10 δισεκατομμύρια από τις χώρες του Κόλπου».

Από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, η Γαλλία πρόκειται να δώσει στην Αίγυπτο και στην Τυνησία «ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Ακόμα ο Σαρκοζί δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει είτε να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης της χώρας του στην δημοκρατία ή να εγκαταλείψει την εξουσία.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε τόσο ξεκάθαρα περί αποχώρησης του προέδρου Άσαντ από την εξουσία, επικαλούμενος τις δύο επιλογές τις οποίες είχε αναφέρει ο Ομπάμα την 19η Μαΐου.

Ως τώρα η Γαλλία περιοριζόταν να ζητά το τέλος της καταστολής στη Συρία και την έναρξη μεταρρυθμίσεων ώστε να εκπληρωθούν οι θεμιτές προσδοκίες του λαού της χώρας.

«Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ είτε του να αποχωρήσει ή να σταματήσει αυτή την καταστολή των (διαδηλώσεων υπέρ της) δημοκρατίας που είναι απαράδεκτη», είπε ο Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί είπε παράλληλα ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύεται την προσοχή που δίνεται στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη για να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Θα λάβουμε νέα μέτρα για να ενισχύσουμε ξανά τις κυρώσεις εναντίον του (Ιράν)», είπε ο Σαρκοζί.

Τέλος, ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στη Βεγγάζη, προπύργιο των λίβυων εξεγερμένων, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.