Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν για άλλη μια φορά οι δηλώσεις του προέδρου του Ιράν όσον αφορά στη στάση της χώρας του απέναντι στη Δύση η οποία συνεχίζει να επικρίνει την Τεχεράνη για το «αμφιλεγόμενο» πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Mahmoud Ahmadinejad ξεκαθάρισε την Κυριακή πως «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν φοβάται τις απειλές περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης».

«Το Ιρανικό έθνος δεν φοβάται τις βόμβες σας και τα πολεμικά σας πλοία και αεροσκάφη. Αυτά τα όπλα δεν αξίζουν τίποτα», τόνισε στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λέτε στο Ιράν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Αφήστε τις εκεί ώσπου να σαπίσουν. Η εποχή της αλαζονείας και της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει, και η εποχή του παραλογισμού σας περνάει επίσης», πρόσθεσε.

Μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τον περασμένο Νοέμβριο στην οποία υπήρχαν αναφορές για μυστικές έρευνες του Ιράν με σκοπό την απόκτηση πυρηνικής βόμβας, η Δύση προχώρησε στην επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Το κλίμα ανάμεσα στην ασιατική χώρα και τα δυτικά κράτη επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο λόγω των ναυτικών γυμνασίων που πραγματοποίησε το Ιράν στα Στενά του Χορμούζ.

Ακολούθησε η επιβολή εμπάργκο από την Ε.Ε. στις εισαγωγές πετρελαίου από την ασιατική χώρα, για τα νέα συμβόλαια που θα ενεργοποιηθούν τον προσεχή Ιούλιο, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράν. Παρά τις συνεχείς πιέσεις, η Τεχεράνη αρνείται να ανάψει το «πράσινο» φως για την είσοδο επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ απειλεί με άμεση λήψη στρατιωτικής δράσης, ωστόσο η απροθυμία των Η.Π.Α. είναι εμφανής, με τον πρόεδρο Barack Obama να ξεκαθαρίζει στον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Benjamin Netanyahu, σε πρόσφατη συνάντησή τους πως «η λύση θα δοθεί μέσω των διαπραγματεύσεων».
Την προηγούμενη Τρίτη, η ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία) αποδέχτηκαν την πρόταση της Τεχεράνης να αρχίσουν νέες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης