Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να δουν έναν κόσμο απελευθερωμένο από τη σκιά της πυρηνικής καταστροφής. Δεν θα φανεί επομένως περίεργο να συμφωνήσουμε με την επιμονή της Κίνας να μη συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή την εβδομάδα είδαμε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ξαναρχίζουν τις καθυστερημένες συζητήσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε επανειλημμένα το Πεκίνο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για να καταρτίσει τριμερή συμφωνία για τον αφοπλισμό. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Marshall Billingslea καταδίκασε την Κίνα «επειδή δεν εμφανίστηκε» κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής στη Βιέννη.

Μήπως η Κίνα έχει δίκιο, ωστόσο, όταν αρνείται τις αμερικανικές προσκλήσεις να περιορίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε αυτό το στάδιο;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υποχρέωση εξαρτάται πάρα πολύ από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό πρώτα τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους. Και οι δύο αυτές δυνάμεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του συνολικού αριθμού των πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Διαθέτουν από περίπου 6.000 κεφαλές η καθεμία.

Η Κίνα έχει περίπου 320 πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Αυτό είναι περίπου 20 φορές λιγότερο από τα αποθέματα τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας.

Όπως επισήμαναν Κινέζοι αξιωματούχοι, εναπόκειται στις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αποσυναρμολογήσουν τα τεράστια οπλοστάσιά τους σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα της Κίνας προτού μπορούν να συμμετάσχουν σε περαιτέρω αφοπλισμό. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι σέβεται την κινεζική θέση.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων του 1970 (NPT), τα υπογράφοντα κράτη έχουν την υποχρέωση να αναζητήσουν ολοκληρωμένο πυρηνικό αφοπλισμό. Ενώ ο συνολικός αριθμός κεφαλών που κατέχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και οι δύο δυνάμεις έχουν ακόμη πολύ δρόμο να μειώσουν τα αποθέματά τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι θέλει να συμπεριλάβει την Κίνα σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να σχηματίσει μια νέα τριμερή συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων. Ισχυρίζεται ότι οι διμερείς συμφωνίες με τη Μόσχα είναι ξεπερασμένες με τη σημερινή παγκόσμια διαμόρφωση.

Όμως ο Λευκός Οίκος του Τραμπ αποχώρησε από τη συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία πέρυσι.

Το μόνο που απομένει μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας είναι η συμφωνία New START που διέπει τους στρατηγικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη γίνονται στην προσπάθεια παράτασης της νέας START που πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο.

Η Ουάσινγκτον υπαινίχθηκε ότι η επέκταση της Νέας START με τη Ρωσία εξαρτάται από την είσοδο της Κίνας στον έλεγχο των όπλων. Εάν δεν βρεθεί συμφωνία με τη Μόσχα, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαπολυθεί ένας νέος αγώνας εξοπλισμών.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί τον φόβο της παγκόσμιας ανασφάλειας ως διαπραγματευτική δύναμη για να προσελκύσει την Κίνα σε συνομιλίες.

Σταδιακά, όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αφοπλιστούν. Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είναι επίσης η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

Έχοντας εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τη συνθήκη INF με τη Ρωσία, καθώς και τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον φαίνεται να επιδεινώνει σκόπιμα τις εντάσεις και τις συνθήκες πυρηνικού εκβιασμού.

Ο σκοπός φαίνεται να είναι ο εξαναγκασμός τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας, σε νέα τριμερή ρύθμιση που ωφελεί τη γεωπολιτική ατζέντα της Ουάσινγκτον στην αντιπαλότητά της με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Δεδομένης της πρόσφατης τοξικής εκστρατείας εναντίον της Κίνας από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστέψει λέξη από όσα είπε η Ουάσινγκτον πως δήθεν «επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία με το Πεκίνο»; Οι Κινέζοι σχολιαστές έχουν χαρακτηρίσει τις προτάσεις ελέγχου της Ουάσιγκτον «παγίδα».

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις πυρηνικές συνομιλίες, Marshall Billingslea, προσπάθησε να ντροπιάσει την Κίνα επειδή «δεν εμφανίστηκε» στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα για τις συνομιλίες.

Η πραγματική ντροπή είναι για τις ΗΠΑ και την πυρηνική σκιά που συνεχίζει να ρίχνει στον υπόλοιπο κόσμο. Εάν ο «θείος Σαμ» πάρει στα σοβαρά τον αφοπλισμό, τότε μπορεί να έχει κάποια αξιοπιστία. Μέχρι τότε, είναι απλώς φανερές οι φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον για ηγεμονία.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης