Ένα από τα βασικά δικαιώματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή υπηκοότητα είναι το δικαίωμα της ψήφου καθώς και της υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές.

Το δημοκρατικό έλλειμμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της διευρύνεται, καθώς ολοένα και μειώνεται η προσέλευση στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, κάθε φορά, μετά το 1979.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του «euobserver.com» που αναφέρει ότι ένα από τα επακόλουθα της αδιαφορίας των Ευρωπαίων ψηφοφόρων είναι ότι οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, σε γενικές γραμμές, είναι παραμελημένες από εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη.

Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών, όλο και περισσότερο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και τους υποψηφίους τους, καθώς αυτά ελπίζουν να κερδίσουν από την απάθεια των ψηφοφόρων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ανήκουν στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί, για να αντιστρέψουν αυτές τις τάσεις στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι κοινότητες των μειονοτήτων στην Ευρώπη απουσιάζουν, όπως δείχνουν -έως τώρα- οι σχεδιασμοί και οι εκλογικές τακτικές των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

Κι όμως, οι μειονότητες θεωρούνται ως το τελευταίο προπύργιο εναντίον των σκληροπυρηνικών Ευρωπαίων εθνικιστών.

Τα μέλη των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων έχουν υπολογιστεί σε περίπου 60 εκατομμύρια -δηλαδή σχεδόν 12% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από τις ακροδεξιές ομάδες στο σύνολό τους.

Κι όμως, ενώ σε γενικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζονται ζητήματα ισότητας και είναι αναφανδόν εναντίον των φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει σχεδιασμούς ώστε να αυξήσει τη μελλοντική πολιτική επιρροή του στις μειονότητες.

Επιπρόσθετα, το επίπεδο της πολιτικής αντιπροσώπευσης των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη είναι συγκριτικά πολύ χαμηλό.

Στις προηγούμενες εκλογές πολύ μικρός ήταν ο αριθμός εκπροσώπων μειονοτήτων στα ψηφοδέλτια και πολύ μικρότερος αριθμός εκλέχτηκε τελικά. Έτσι, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό εκπροσώπων μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο και στο ποσοστό του πληθυσμού μειονοτικών κοινοτήτων που ζουν στην Ευρώπη.

Πηγή: euobserver
Eπιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης