Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας λόγω της κατάστασης στη Συρία» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Zougla.gr o διεθνολόγος, ερευνητής  του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. «Εάν όμως αυτό γίνει, ο Τραμπ σαφέστατα θα είναι υπέρ του Ισραήλ», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διακεκριμένος διεθνολόγος μίλησε ακόμα για την προσπάθεια δημιουργίας κουρδικού κράτους, για τον ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές αναταράξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξηγώντας τις άμεσες και τις έμμεσες επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Γιατί η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία ;

«O βασικός μοχλός πίεσης στην Τουρκία, που την κινητοποίησε να ασχοληθεί με τη Συρία, είναι το κουρδικό στοιχείο αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Η Τουρκία έχει βάσεις στη Συρία, ισχυρή στρατιωτική παρουσία και προσπαθεί εκεί να αλλοιώσει τον κουρδικό πληθυσμό. Τώρα μετά τα τελευταία γεγονότα δεν έχει απλά μια βάση αλλά έχει και μια εκκολαπτόμενη διακυβέρνηση στον σχεδιασμό της που δεν είναι άλλος από τα καταπνίξει οποιαδήποτε ελπίδα δημιουργίας κουρδικού κράτους», απαντά μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεω-στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η στάση του Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν φέρεται να είναι το «πράσινο φως»  για μια εισβολή σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Συντάσσεστε με αυτή την άποψη ;

«Νομίζω ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ περνούν και πλέον από το Τελ Αβίβ. Οι Κούρδοι ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές στη Συρία. Οι Αμερικανοί για κανέναν λόγο δεν θέλουν οι πήγες αυτές να περάσουν σε χέρια τζιχαντιστών. Επίσης η Τουρκία μέσα στον μεγάλο ανταγωνισμό που έχει με το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει  και πάλι συνοριακά προβλήματα στο Ισραήλ όπως έκανε με τη Χαμάς. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει και με τη Συρία. Το Ισραήλ από την άλλη έχει κατανοήσει ότι το κουρδικό στοιχείο είναι ένας μοχλός πίεσης για την Τουρκία, για να μπορεί να την πιέζει. Άρα το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Αμερικανοί θα στηρίξουν το Ισραήλ ή την Τουρκία. Έχω την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ θα σταθούν τελικά δίπλα στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί προωθούν πάντως την δημιουργία κουρδικού κράτους. Δεν περιμένω να δω Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα εμποδίσουν τους Ισραηλινούς εάν θέλουν να παρέμβουν».

«Πιο πιθανός ο πόλεμος διά αντιπροσώπων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιο πιθανό είναι να δούμε αυτός ο πόλεμος να εξελίσσεται διά αντιπροσώπων. Δηλαδή οι Ισραηλινοί να στηρίζουν το κουρδικό στοιχείο και την Τουρκία να ενισχύει το νέο καθεστώς. Μπορεί να γίνει και ατύχημα. Νομίζω όμως ότι αυτού του είδους ο πόλεμος θα συνεχιστεί», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Ο Τραμπ προειδοποίησε για ολοκαύτωμα»

«Ο Τραμπ είπε…”έξυπνος ο Εντογάν, κατάφερε κάτι που το κυνηγάνε οι Τούρκοι τόσα χρόνια, συγχαρητήρια και δεν μας ενοχλεί και τόσο” . Είπε όμως πως εάν δεν γυρίσουν οι όμηροι στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, θα γίνει ολοκαύτωμα. Ήταν πιο υποστηρικτικός με το Ισραήλ», προσθέτει ακόμα και καταλήγει:

«Το Ισραήλ είναι ένας πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία βάζει πλάτη στην Ρωσία και παίζει διπολικό παιχνίδι, κάνοντας και δουλειές με την Κίνα. Γενικά νομίζω ότι ο Τραμπ θα είναι σκληρός απέναντι στην Τουρκία».

Ποιά η στάση της Ρωσίας και του Ιράν ; Εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη Συρία ή τηρούν μια στάση αναμονής ;

«Το Ιράν έβλεπε πάντα τη Συρία για να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την έβλεπε ως χώρα που θα μπορούσε να την χρησιμοποιεί για την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή. Τώρα δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό. Η Ρωσία όμως έχει συμφέροντα διότι εκεί έχει τη μοναδική της πολεμική βάση στη Μεσόγειο. Δεν θα την χάσει. Μπορεί να είναι τώρα λαβωμένη λόγω Ουκρανίας, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει τις βάσεις της εκεί», απαντά ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης