Η Βρετανία θέλει να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί οικονομικά την ΕΕ μετά το Brexit ως μια χώρα με χαμηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και αδύναμα εργασιακά δικαιώματα, σύμφωνα με την Neue Osnabruecker Zeitung, η οποία δημοσιεύει συνέντευξη με τον Βρετανό πρέσβη στο Βερολίνο, Σεμπάστιαν Γουντ.
«Δεν θα υπάρξει φόβητρο του τύπου “Σιγκαπούρη του Τάμεση”. Δεν θα υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου, και οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τις δημόσιες υπηρεσίες μας, για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων. Η Βρετανία είναι μια οικονομία ευρωπαϊκού τύπου και έτσι θα παραμείνει. Δεν θα γυρίσουμε πίσω το ρολόι μετά την έξοδο από την ΕΕ αν και η σχέση με την Ένωση δεν θα είναι βέβαια τόσο στενή όσο είναι σήμερα, αφού αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί μετά την έξοδο από τη χώρα. «Αλλά η ευημερία μας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευημερία της ΕΕ του μέλλοντος και η ασφάλεια της Ευρώπης παραμένει και δική μας ασφάλεια. Τασσόμαστε άνευ όρων στρατιωτικά υπέρ της ασφάλειας της Ευρώπης και αυτό θα παραμείνει έτσι. «Πρώτα η Βρετανία (UK first) δεν θα υπάρξει γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες είναι πολύ σημαντική για όλους μας», τόνισε ο Γουντ στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα.
Υπογράμμισε επίσης ότι «η Βρετανία επιθυμεί τη στενότερη δυνατή συνεργασία με την Ένωση. Θα δούμε τι είναι συμβατό με την ιδιότητά μας ως ανεξάρτητη χώρα. Δεν φοβάμαι την αποδυνάμωση της χώρας μου μετά την αποχώρηση από την ΕΕ. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια οικονομικά ισχυρή χώρα, είμαστε πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε ένα από τα κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας, δημιουργικότητας και υπηρεσιών παγκοσμίως. Η Μεγάλη Βρετανία έχει πολλά δυνατά σημεία. Αυτό δεν θα αλλάξει σε μια νύχτα από την 31η Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου».
Ο Βρετανός πρέσβης είπε επίσης ότι «οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις (με την ΕΕ) για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι δύσκολες, αλλά όχι ανεπίλυτες. Οι κανόνες των αμοιβαίων επιχειρηματικών σχέσεων θα πρέπει να είναι το ίδιο συγκρίσιμοι με τις επιπτώσεις τις οποίες έχουν στις αγορές μας. Μόνον έτσι θα υπάρξει έντιμος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Αλλά βεβαίως δεν μπορεί η Βρετανία, ως ανεξάρτητο κράτος, να εφαρμόζει αυτόματα όλους τους κανόνες που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες». Πάντως, «παράταση της μεταβατικής φάσης δεν θα ζητήσει το Λονδίνο», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ