Τελικά, σε όλες τις χώρες του κόσμου, από την πιο φτωχή, μέχρι την πιο πλούσια, για να βρεις δουλειά πρέπει να γνωρίζεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Αυτή τη ρήση άκουσε κι ένα 10χρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, η Σάρλοτ Μπελ και συγκεντρώνοντας ό,τι θάρρος της έχει απομείνει, απευθύνθηκε στην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να βρει δουλειά ο επί τρία χρόνια άνεργος πατέρας της.
Κατά την ετήσια λοιπόν εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο «Παίρνουμε μαζί τις κόρες και τους γιους μας στην Ημέρα Εργασίας» (Take Our Daughters and Sons to Work Day), η Μισέλ Ομπάμα κάλεσε τα παιδιά που παραβρίσκονταν να τής απευθύνουν ερωτήσεις. Η 10χρονη Μπελ αντί να ρωτήσει, χωρίς προλόγους και ικεσίες, απλά δήλωσε πως ο πατέρας της είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια και πως θα ήθελε να παραδώσει το βιογραφικό του στην Πρώτη Κυρία.
Η Μισέλ Ομπάμα φανερά ξαφνιασμένη ξανακάλεσε κοντά το κορίτσι, το αγκάλιασε και τόνισε πως αν και δεν επρόκειτο για ερώτηση, ωστόσο παίρνει το βιογραφικό γιατί η μικρή ήθελε να κάνει κάτι για τον πατέρα της.
Πάντως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times, από το 2008, οπότε και ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ, εκείνη που έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα είναι η μεσαία τάξη. Και παρότι, πλέον, εξακολουθεί η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μόνο ένα μικρό ποσοστό αμερικανικών σπιτικών επωφελείται από αυτή. Το διάμεσο εισόδημα στη Δυτική Ευρώπη είναι χαμηλότερο από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, αλλά οι διαφορές σε πολλές περιπτώσεις, όπως της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, είναι πολύ μικρότερες από ό,τι ήταν προ δεκαετίας. Στα ευρωπαϊκά κράτη που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τα εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Τα στοιχεία που παρατίθενται και αποδεικνύουν τον περιορισμό του πλούτου της αμερικανικής μέσης τάξης συγκεντρώθηκαν από τη LIS, έναν όμιλο που διατηρεί τη βάση δεδομένων εισοδηματικής μελέτης Λουξεμβούργου. Οι αριθμοί αναλύθηκαν από τη LIS και το Upshot (ιστοσελίδα των New York Times για την πολιτική) και ελέγχθηκαν από οικονομολόγους.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά