Του Κώστα Μπετινάκη

Η υπόθεση επιβολής νέων αμερικανικών αντιποίνων στη Ρωσία, μάς έφερε στο νου πως αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκε κιόλας δεκαετία, από τον πρώτο μεταψυχροπολεμικό «Πόλεμο των Media».
Πόσοι άραγε θυμούνται τι είχε συμβεί με την «υπόθεση της ρωσικής εισβολής στην Γεωργία»; Το σύνολο των δυτικών αποκαλούμενων και Μέσων του Συρμού, είχαν καταστήσει αμέσως πως η Μόσχα ήταν υπεύθυνη και εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον της επεκτατικής της πολιτικής».

Κι όμως, υπάρχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθιστά την Γεωργία και όχι την Ρωσία υπεύθυνη για την πολεμική σύγκρουση του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαακασβίλι: Πρώην πρόεδρος και τώρα άνθρωπος χωρίς πατρίδα

Όπως αποδείχθηκε η Ουάσινγκτον είχε παροτρύνει τον τότε πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι (που να βρίσκεται τώρα;) να επιτεθείς τη Νότια Οσετία, περιοχή που είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γεωργία στις αρχές του 1990.

Εκεί όμως βρισκόταν ρωσική ειρηνευτική δύναμη που είχαν παραμείνει εκεί μετά την παρέμβασή τους όταν είχαν χάσει της ζωή τους περί τους 1.000 ανθρώπους σε μάχες το 1991-92. Την περίοδο εκείνη είχαν σημειωθεί επεισόδια εθνοκάθαρσης και από τα δύο μέρη. Τότε οι Γεωργιανοί είχαν πυρπολήσει χωριά της Οσετίας ενώ κατοικίες Γεωργιανών είχαν καταστραφεί, όπως αναφέρει έκθεση της Human Rights Watch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχόλιο της ιστοσελίδας RT.com της 8ης Αυγούστου αναφέρει:

«Ήταν ο πόλεμος του 2008 με την Γεωργία αναπότρεπτος; Γιατί η Ρωσία είχε αναγνωρίσει τις αποσωθείσες περιοχές ως κυρίαρχο κράτος; Θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί την Γεωργία, το Κοσσυφοπέδιο ή την Βόρειο Κύπρο ως νέους συμμάχους;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ που ήταν πρόεδρος της Ρωσίας όταν η Γεωργία επιτέθηκε στην Νότια Οσετία, προκαλώντας πόλεμο με την Ρωσία, έδωσε εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα Kommersant για εκείνα τα γεγονότα. Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ

Σε ερώτηση αν ο πόλεμος εκείνος ήταν αναπότρεπτος λόγω της παλιάς έχθρας των δύο εθνοτήτων ο Μεντβιέντεφ επέμεινε πως ήταν ζήτημα εμμονής της γεωργιανής ηγεσίας και του Σαακασβίλι, που πριν ένα μήνα είχε διακόψει κάθε διπλωματική επαφή με τη Μόσχα.

Ο Μεντβιέντεφ είπε ακόμη: «Λαμβάνοντας υπόψιν πως ένα τόσο ασταθές πνευματικά πρόσωπο υπηρέτησε ως πρόεδρος της Γεωργίας εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν άλλες προοπτικές. Ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει πως προωθώντας ενοχλητικές για την Ρωσία μη ρεαλιστικές επιδιώξεις κοστίζουν ακριβά».

O Ρώσος πρωθυπουργός είπε επίσης «πόσο σύντομα οι σχέσεις της Μόσχας με τις χώρες της Δύσης βελτιώθηκαν μετά τον πόλεμο του 2008, σε σύγκριση με την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014, όταν η Δύση υποστήριξε το ένοπλο πραξικόπημα που είχε ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση και την αντικατέστησε με εκείνη που τηρεί αντιρωσική στάση».

 Η βάση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης κοντά στην Τskhinval , ήταν πρώτη που είχε δεχθεί επίθεση στις 8 Αυγούστου 2008. (Φωτογραφία: Sputnik)

«Η απόφαση της Μόσχας που είχε επικριθεί από την Δύση κατέστησε τελικά, τα νότια σύνορα της Ρωσίας πιο σταθερά κι έσωσε ζωές στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία» όπως διαβεβαίωσε ο Μεντβιέντεφ.

Εκλεκτός της Δύσης ο φιλόδοξος Σαακασβίλι, είχε γνωρίσει πολλούς επαίνους από Αμερικάνους αξιωματούχους για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούσε στη χώρα του. Για τον λόγο αυτό του παρεχόταν σημαντική οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ καθώς τα Γεωργιανά στρατεύματα υπηρετούσαν μαζί με τα ΝΑΤΟϊκά στο Αφγανιστάν και το Ιράκ αφού είχαν δεχθεί ειδική εκπαίδευση.
Ένα μήνα πριν επιτεθεί στην Tskhinval, η Γεωργία είχε πάρει διαβεβαίωση πως σταδιακά θα γινόταν κι αυτή μέλος του ΝΑΤΟ, σε διάσκεψη που είχε γίνει στο Βουκουρέστι.Η Salome Zurabishvili

Aκόμη κι αν έχει περάσει μία δεκαετία, εκείνη η ρωσική επέμβαση παραποιείται από τα δυτικά Μέσα του Συρμού επιδιώκοντας να την εμφανίσουν ως καθαρά επιθετική πράξη. Ουδεμία αναφορά στα δημοσιεύματα έγινε στην έκθεση της ΕΕ, ούτε όταν αυτή την εβδομάδα η υποψήφια για την προεδρία της Γεωργίας Salome Zurabishvili, από το κυβερνών κόμμα, παραδέχθηκε πως η χώρα της ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον πόλεμο.Ουδένα δυτικό Μέσο αναμετέδωσε τη δήλωσή της αυτή.

Την περασμένη Τρίτη, τόσο η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια (OSCE),

όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, «υπενθύμισαν» στο Twitter τους πως «συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ρωσική εισβολή στην Γεωργία». Εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους «για την εξακολούθηση της κατοχής περιοχών της Γεωργίας από την Ρωσία».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και τα γνωστά για τα μη φιλικά τους αισθήματα προς τη Μόσχα κράτη Ουκρανία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

Στη διάρκεια των μαχών εκείνων, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως τα Associated Press και Reuters κατηγορούσαν την Μόσχα με φωτογραφίες και σχόλια που τους παρείχε η προπαγάνδα της Τιφλίδας.

Η αναμετάδοση των γεγονότων του Αυγούστου 2008 είχαν δώσει στη Μόσχα να καταλάβει πως δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις για την μεταχείριση των μελλοντικών πολιτικών κινήσεών της, από τα δυτικά Μέσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης