Ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν σήμερα στο Πεκίνο για τη δεύτερη ημέρα των πρώτων διαπραγματεύσεων για τον βορειοκορεατικό πυρηνικό αφοπλισμό, μετά το θάνατο του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Γκλιν Ντέιβις ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ενώ επικεφαλής της βορειοκορεατικής πλευράς είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής, ο Κιμ Κίε-Γκουάν. Η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε τις επαφές «ουσιαστικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόοδος όσο το δυνατό περισσότερη, η διπλωματία είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο», δήλωσε χθες ο κ. Ντέιβις στους δημοσιογράφους. «Οι συνομιλίες ήταν σοβαρές και ουσιαστικές, εξετάσαμε πολλά θέματα», συνέχισε.

«Η ελπίδα μας είναι να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε με τη Βόρεια Κορέα, γιατί είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που θα είναι οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο αμερικανός απεσταλμένος.

Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες μετέχουν οι δύο Κορέες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία, αποσκοπούν να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χορήγηση σημαντικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαβουλεύσεις άρχισαν το 2003, αλλά έχουν βρεθεί σε «νεκρό» σημείο από το Δεκέμβριο του 2008. Η Κίνα επίσης, βασικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, ζήτησε την Τετάρτη, την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων, μέσω του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λεϊ.

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο Πεκίνο αποτελούν τον τρίτο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών. Οι προηγούμενες επαφές έλαβαν χώρα τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στη Γενεύη.

Η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε επισήμως από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο του 2009, ένα μήνα πριν από τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή, μετά αυτήν του 2006.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης