Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίστηκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ιαπωνίας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, για τη συστάδα των διαφιλονικούμενων νησιών στον Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Εν μέσω της εθνικιστικής έξαρσης η κινεζική κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει ισορροπίες ώστε να κατευνάσει την δημόσια οργή καθώς επίκειται και το λεπτό θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι διαμαρτυρίες για τα νησιά που ξεκίνησαν το Σάββατο με διαδηλωτές να πολιορκούν την ιαπωνική πρεσβεία, συνεχίστηκαν και την Κυριακή, με μια ομάδα 100 ατόμων να φτάνει έξω από το κτίριο της ιαπωνικής πρεσβείας, το οποίο φρουρείται από την αστυνομία, όπου πέταξαν μπουκάλια με νερό. «Ιαπωνία, πήγαινε στην κόλαση έξω από την Κίνα» φώναξαν οι διαδηλωτές. Σε άλλες πόλεις της Κίνας, οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν σε ιαπωνικά αυτοκίνητα ιαπωνικά εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Στην πόλη Κιγκντάο,κατέστρεψαν μια ιαπωνική επιχείρηση, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ιστοσελίδες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη πόλη Τσενγντού στη νοτιοδυτική Κίνα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εν μέσω αυτών των αντιδράσεων είναι απασχολημένο με τον εκκολαπτόμενο κύκλο εργασιών στην ηγεσία για την διαδοχή του σημερινού προέδρου Χου Ζιντάο.

Ενώ η δημόσια αγανάκτηση εναντίον της Ιαπωνίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της ενότητας πριν από τη διαδοχή, μπορεί επίσης να προκαλέσει δημόσια ανυπομονησία για μια πιο σκληρή γραμμή από το επίσημο Πεκίνο.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για την κινεζική κυβέρνηση να φανεί σκληρότερη. Κοιτάξτε τι νιώθουν οι απλοί άνθρωποι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει», ανέφερε στο Ρόιτερς ένας μεσήλικας μπροστά από την πρεσβεία της Ιαπωνίας. «Δεν εννοώ πόλεμο, αλλά δραστικότερα μέτρα, όπως η επιβολή κυρώσεων. Να δουν πόσο η Ιαπωνία εξαρτάται από την οικονομία μας », είπε.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απάντησαν στις διαμαρτυρίες επαινώντας την «ορθολογική» όπως τη χαρακτήρισαν έκφραση θυμού, αλλά παράλληλα προειδοποίησαν για τη βία που θα μπορούσε να αντιστραφεί κατά του Πεκίνου «Υπήρξε κάποια παράλογη συμπεριφορά» αναφέρει ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η εδαφική διαμάχη κλιμακώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κίνα έστειλε έξι πλοία επιτήρησης στις ακατοίκητες νησίδες της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να εκδίδουν χείμαρρο καταδίκης εναντίον του Τόκιο.

Παρά την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών τους, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν πικρές αναμνήσεις ειδικά από τη στρατιωτική επίθεση της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1930 και του 1940.

Η σημερινή αντιπαλότητα για το αμφισβητούμενο έδαφος στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, έχει και οικονομικό υπόβαθρο καθώς στον υποθαλάσσιο χώρο ενδεχομένως να υπάρχουν πολύτιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:
Διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας στο Πεκίνο