Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, εν μέσω του δεύτερου κύματος του Covid-19.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά την οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι τους μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. για το Παρίσι και την περιφέρειά του, καθώς και για τις πόλεις Ρουέν, Λιλ, Σαίντ Ετιέν, Λυών, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ, Μασσαλία και Τουλούζη. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας).Άνθρωποι τρώνε σε εστιατόριο ενώ ο πρόεδρος Μακρόν απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

«Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στο έθνος της Γαλλίας για να ανακοινώσει τους νέους περιορισμούς, ο Μακρόν είπε ότι η πανδημία είναι «ανησυχητική», αλλά ότι «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης». Αν και ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη τη Γαλλία, ένα δεύτερο εθνικό lockdown θα ήταν δυσανάλογο, είπε.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας ήταν κάτω από ένα επίπεδο πίεσης που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα και ότι η εξάπλωση του ιού πρέπει να επιβραδυνθεί.Με μάσκες στους δρόμους της Γαλλίας

Είπε ότι ο στόχος ήταν να περιοριστεί η εξάπλωση και να προστατευτούν οι πολίτες, τονίζοντας πως:

«Πρέπει να φτάσουμε από 20.000 περιπτώσεις ανά ημέρα σε 2.000 ή 3.000. Πρέπει να δράσουμε. Πρέπει να βάλουμε φρένο στην εξάπλωση του ιού. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των κοινωνικών επαφών… των εορταστικών επαφών που πραγματοποιούνται. Θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από όλους – αλλά είναι απαραίτητο».

Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρέπει να βρίσκονται περισσότερα από έξι άτομα ανά τραπέζι σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις, συνέχισε ο πρόεδρος, για άτομα με περισσότερα από έξι άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος.

«Θα το ξεπεράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες.

Πρόστιμο στους παραβάτες – Αυξάνονται τα κρούσματα

Ο Μακρόν είπε ότι όποιος βγαίνει κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα πρέπει να έχει έναν καλό λόγο, και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πηγαίνει σε εστιατόρια ή να επισκέπτεται φίλους μετά τις 21:00.

Ο Κήπος του Κεραμεικού στο Παρίσι, άδειος λόγω της πανδημίαςΌποιος παραβιάζει τους κανόνες της απαγόρευσης θα δέχεται πρόστιμο 135 ευρώ, είπε ο πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις δημόσιες συγκοινωνίες και ούτε ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ περιοχών της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι διαφορετικό από το πρώτο, επειδή ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.

Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037.

Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης