Οι χώρες της Βαλτικής ναύλωσαν σκάφη και τρένα την Τετάρτη για να επαναπατρίσουν εκατοντάδες πολίτες τους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, που έκλεισαν για αλλοδαπούς ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ένα σκάφος από τη Γερμανία έδεσε το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι Κλαϊπέντα της Λιθουανίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα τρένο έφθασε στην πόλη του Κάουνας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του λιθουανικού υπουργείου Μεταφορών, η Αλντόνα Γκρινιέν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλα σκάφη είναι προγραμματισμένο να φτάσουν τις επόμενες ημέρες.
Η Λιθουανία έστειλε επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για να παραλάβει δεκάδες ανθρώπους που δεν μπορούσαν από την αρχή της εβδομάδας να διασχίσουν την Πολωνία.
Η γειτονική Λετονία έστειλε επίσης φεριμπότ στη Σουηδία και τη Γερμανία με την ίδια αποστολή.
Όσο για τους εγκλωβισμένους Εσθονούς, χρειάστηκε να αποχωρήσουν από το γερμανικό λιμάνι Σάσνιτς, με πλοίο της εταιρείας Tallink, για να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα, αργά το βράδυ της Τετάρτης και έπειτα να συνεχίσουν για τη χώρα τους.
Οι τρεις χώρες επέκριναν την Πολωνία επειδή αρνήθηκε να ανοίξει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για οδηγούς οχημάτων υπηκόων των χωρών της Βαλτικής που επιστρέφουν από τη Δυτική Ευρώπη.
Η Βαρσοβία επέτρεψε σε πομπές λεωφορείων και μίνιμπας να διασχίσουν τα πολωνικά εδάφη, αλλά να αρνήθηκε την διέλευση σε επιβατικά αυτοκίνητα.
“Το πρόβλημα των συνόρων λύθηκε τελικά και οι συμπατριώτες μας μπόρεσαν να φύγουν. Ζήτησα από τους Πολωνούς συναδέλφους μου να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση να ξανασυμβεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκοβιτσίους.
Η Πολωνία, η οποία έχει καταγράψει 287 κρούσματα του κορωνοϊού σε πληθυσμό 38 εκατομμυρίων ανθρώπων, έκλεισε τα σύνορά της σε αλλοδαπούς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Το μέτρο δεν ισχύει για τη μεταφορά αγαθών, αλλά η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων προκάλεσε ουρά 37 χιλιομέτρων από φορτηγά στα σύνορα Λιθουανίας – Πολωνίας αργά το βράδυ της Τετάρτης.