Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Σόφια ενάντια στην καραντίνα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επέβαλε «περιττά» μέτρα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Προς το τέλος της διαδήλωσης, στο κέντρο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες δεν τήρησαν κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης, ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αριστερού σχηματισμού Vazrajdane για την πρώτη διαδήλωση που διεξήχθη μετά την επιβολή της καραντίνας τη 13η Μαρτίου. Η αστυνομία έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των μέτρων κατά της επιδημίας», καθώς οι συναθροίσεις δεν επιτρέπονται.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αποκαλούσαν τον Covid-19 «διεθνή συνωμοσία» και «πλύση εγκεφάλου», που στοχεύει στο να «φοβίσει τον πληθυσμό για να τον κρατάει υποταγμένο».

Συνθήματα όπως «Παραιτηθείτε», «Μαφία» και «Δολοφόνοι» ακούγονταν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και οι διαδηλωτές έσκισαν την αστυνομική κορδέλα που είχε τοποθετηθεί μπροστά από το κοινοβούλιο και έκλεισαν για λίγο τους γύρω δρόμους. Οκτώ άνθρωποι προσήχθησαν από τις Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τρέλα μας προέρχεται από το γεγονός ότι μας συμπεριφέρονται ως σκλάβους, την ώρα που λαχταράμε την ελευθερία μας» είπε ένας διαδηλωτής.

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, που εφαρμόστηκαν στη Βουλγαρία, ήταν λιγότερο αυστηρά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σταδιακή χαλάρωσή τους εδώ και μία εβδομάδα, με τα εστιατόρια και τους εξωτερικούς χώρους των καφέ να λειτουργούν ξανά.

Με 2.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 99 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, η Βουλγαρία, των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται λιγότερο πληγείσα, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άγνωστες πτυχές αυτής της ασθένειας τροφοδοτούν σε πολλές χώρες θεωρίες συνωμοσίας, που αναμεταδίδονται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλα κινήματα κατά των περιοριστικών μέτρων έχουν ήδη εμφανιστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης