Οι εργαζόμενοι στο Εσκοντίδα, το μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού σε όλο τον κόσμο, στη βόρεια Χιλή, κατέβηκαν σε απεργία χθες Τρίτη, ελλείψει συμφωνίας για νέα εταιρική συλλογική σύμβαση εργασίας με την εργοδοσία, τον αγγλοαυστραλιανό όμιλο BHP, ανακοίνωσε το συνδικάτο τους.

«Άρχισε νόμιμη απεργία των μελών του συνδικάτου εργαζομένων υπ’ αριθμόν 1 εξαιτίας του ότι είναι αδύνατο να συναφθεί συμφωνία» με την εργοδοσία, εξήγησε η ένωση των εργαζομένων σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνδικάτα του Εσκοντίδα, τα οποία υπερψήφισαν το κάλεσμα σε απεργία την 1η Αυγούστου, ζητούν για καιρό το 1% των μερισμάτων που λαμβάνουν ξένοι επενδυτές στο μεταλλείο, στο οποίο εξορύσσεται το 5,4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, να διανεμηθεί στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Χιλής, η BHP αντιπρότεινε να δοθεί εφάπαξ 28.900 δολαρίων σε κάθε εργαζόμενο. Το συνδικάτο όμως υπολογίζει πως το 1% των μερισμάτων ισούται με ποσό 36.000 δολαρίων ανά εργαζόμενο.

Στην ανακοίνωσή του, το συνδικάτο τονίζει επίσης πως «θεμελιώδη αιτήματα των εργαζομένων», ανάμεσά τους η τήρηση των κανονισμών για τα ρεπό, «δεν ελήφθησαν υπόψη» από την διεύθυνση της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BHP από την πλευρά της ανέφερε ότι τη «λυπεί» η απόφαση των εργαζομένων, παρά τις «επανειλημμένες προσπάθειές της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να παρουσιάσει προτάσεις για σημαντικές βελτιώσεις της ισχύουσας εταιρικής συλλογικής σύμβασης, που είναι ήδη από τις καλύτερες της βιομηχανίας».

Το μεταλλείο Εσκοντίδα, στην έρημο Ατακάμα, έχει βασικό μέτοχο την BHP (57,5%). Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης η αυστραλιανή Rio Tinto (30%) και η ιαπωνική Jeco (12,5%).

Το 2017, οι εργαζόμενοι στο Εσκοντίδα απέργησαν για 44 ημέρες — επρόκειτο για την πιο μακρά τέτοια κινητοποίηση στην ιστορία του τομέα των μεταλλείων στη Χιλή, που υπολογίστηκε πως προκάλεσε ζημία 740 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης