Η Ιρλανδία δεν θα υποστηρίξει την απάλειψη του backstop στο πλαίσιο του Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, προσθέτοντας ότι το Δουβλίνο είναι διατεθειμένο να διερευνήσει άλλες διευθετήσεις στο μέλλον.
«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, περιλαμβανομένου του πλέον περίφημου backstop, απλώς δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», είπε ο Κόβενι από το Παρίσι, όπου συμμετέχει σε διάσκεψη που οργανώνεται από την Medef, την γαλλική εργοδοτική ένωση.
«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι όλο και πιο πιθανό», είπε αντιδρώντας στην σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου.
Θυμίζουμε πως αίτημα του Τζόνσον είναι η πλήρης άρση του Backstop ενώ οι Ευρωπαίοι ζητούν εναλλακτικές.
Τι είναι το backstop
Το backstop είναι στην ουσία μία νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τελωνεία ή κανονιστικοί έλεγχοι για τα προϊόντα που περνούν από τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Ιρλανδία.
Το backstop συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση της διασυνοριακής συνεργασίας, την υποστήριξη των οικονομιών της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και τη προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που υπεγράφη στις 10 Απριλίου 1998, δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.