Έτοιμη να στηρίξει ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι η Γερμανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει πως «το Βερολίνο θα στήριζε μια σταδιακή προσέγγιση για αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου, σε σχέση με κάποιες άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί, όπως το ανώτατο όριο τιμών ή οι μηχανισμοί πληρωμής για την παρακράτηση μέρους των ρωσικών εσόδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αποκλεισμός θα έπρεπε να έρθει αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος», είπαν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg, υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιωτικές.

Άλλωστε η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην Ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στη Rosneft.

Πάντως, η ΕΕ σχεδιάζει το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αναφέρει επίσης το Bloomberg, το οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει με στελέχη τη γερμανικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στοπ» στην παράδοση φυσικού αερίου σε Γερμανία – Αυστρία

Η σκέψη αυτή της γερμανικής κυβέρνησης έρχεται την ίδια στιγμή που η Gazprombank απέρριψε την πληρωμή για ορισμένες παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Αυστρία, βάσει σύμβασης με την Gazprom Marketing & Trading Ltd (GM&T). Κι αυτό, παρόλο που η εταιρεία προσπαθούσε να πληρώσει για το καύσιμο, χρησιμοποιώντας λογαριασμό σε ρούβλια, όπως ζήτησε η Ρωσία.

Η GM&T υπήρξε στο παρελθόν υπό τη διεύθυνση της γερμανικής θυγατρικής της ρωσικής κρατικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, Gazprom PJSC. Η Γερμανία πλέον είχε αναλάβει τη μονάδα για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο και τώρα κινδυνεύει να αποτύχει υπό τη νέα της ιδιοκτησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αγοραστές θα δημιουργούσαν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, η οποία στη συνέχεια θα μετέτρεπε τις πληρωμές σε ευρώ στον έναν λογαριασμό, σε ρούβλια στον άλλο.

Η ΕΕ έχει προτείνει ότι οι πληρωμές μπορούν να εξακολουθήσουν να γίνονται σε ευρώ, διαφορετικά οι αγοραστές κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης