Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες Τρίτη 06/08 πως επαφίεται στον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, να αποφασίσει την τύχη των ομήρων και εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — όπου ο πόλεμος διανύει πλέον την 306η ημέρα του.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις αρχές του Ισραήλ, ονομάστηκε νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη των ομήρων και το  αν η τρομοκρατική ομάδα θα αποδεχτεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Μέριλαντ.

«Όπως συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό, είναι πραγματικά πάνω του κάθε απόφαση», είπε ο Blinken, αμέσως μετά τη συμφωνία της Χαμάς ότι ο Sinwar θα αντικαταστήσει τον δολοφονηθέντα ηγέτη της ομάδας Ismail Haniyeh .
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού σύντομα», είπε ο Μπλίνκεν.

Το θέμα ήταν μια πρόταση τριών φάσεων που θα απελευθερώσει 115 ομήρους στη Γάζα με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πολέμου και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας και τρομοκρατών από τις ισραηλινές φυλακές.

Περίπου 18 έως 32 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, καθώς και οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν το θέμα μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα, που θα τερματίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλπιζαν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα τερματίσει επίσης την ταυτόχρονη διασυνοριακή βία μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της ιρανικής ομάδας αντιπροσώπων Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Ιράν και Χεζμπολάχ

Οι απειλές αντιποίνων του Ιράν και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ λόγω των δύο δολοφονιών την περασμένη εβδομάδα του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και του Χανίγιε στην Τεχεράνη έχουν απλώς αυξήσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να εργαστούν για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό», είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε νωρίτερα την ίδια μέρα με τον Σεΐχη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ Ελ Σίσι για το θέμα. Και οι δύο χώρες ήταν οι κύριοι μεσολαβητές για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Υπάρχει συμφωνία για το πλαίσιο. Αυτό στο οποίο εργαζόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη», είπε ο Blinken.