Συνομιλητές στο ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικές προτάσεις, φαίνεται πως ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στην Άγκυρα, όπου ο Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στο πλαίσιο της διπλωματικής του «περιοδείας» λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Παρότι ο Μπλίνκεν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο ίδιος και ο Φιντάν είχαν μια «παραγωγική συνάντηση» και συζήτησαν για τη βοήθεια προς τη Γάζα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες, το αραβικό κανάλι «Al Jazeera», με έδρα το Κατάρ, μετέδωσε διαφορετικές πληροφορίες για τη συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν που κράτησε 2,5 ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς κοινές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Al Jazeera», ο Φιντάν πίεσε τις ΗΠΑ για μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ενώ ο Μπλίνκεν έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις προς την Τουρκία.
Δείτε Live εικόνα από τη Γάζα
Στην ατζέντα βρέθηκε και η πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ενώ σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών κρατουμένων. Τούρκοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, εξέφρασαν την άποψη ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία και ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Το «Al Jazeera» μετέδωσε ότι η Άγκυρα έθεσε επίσης στη σημερινή συνάντηση την πρότασή της να ενεργήσει ως εγγυητής για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησε διεθνή εποπτεία όσον αφορά το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ επεσήμανε ότι η αμερικανική πλευρά επέμεινε σε μια «ανθρωπιστική διακοπή» στη Γάζα αντί για κατάπαυση του πυρός.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει το Ισραήλ, είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ωφελούσε τη Χαμάς.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν
Επόμενη στάση στην περιοδεία του Μπλίνκεν αποτελεί το Τόκιο, ενώ έπειτα από την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Επίσης, επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν «ανθρωπιστικές παύσεις» και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.